nieuws

Dit zijn de veertien projecten die niet doorgaan door stikstof

bouwbreed 6322

Dit zijn de veertien projecten die niet doorgaan door stikstof

De stikstofproblematiek slaat om zich heen. De Raad van State heeft in een paar maanden tijd al door veertien bouwprojecten een streep gezet. Dit zijn ze.

 1. Verbreding ring Utrecht (uitspraak 17 juli)
  Op 17 juli bepaalde de Raad van State dat de uitbreiding van de Ring Utrecht, bij de A27 en A12 niet door mag gaan. Daar zou over een afstand van 20 kilometer extra rijstroken worden aangelegd. Dit project is van groot belang voor het  ministerie, het staat zelfs in het Regeerakkoord.
 2. Uitbreiding industrieterrein Delfzijl ( uitspraak 17 juli)
  Op 17 juli werd een bestemmingsplan voor industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl vernietigd. Bedoeling was dat dit industrieterrein zou worden uitgebreid, waardoor een ruimte was voor nieuwe bedrijven en een windpark.
 3. Herontwikkeling voormalige vliegbasis Twente (Uitspraak 17 juli)
  Het bestemmingsplan ‘Voormalige vliegbasis Twenthe-Midden’ ligt ook in de prullenbak. Bedoeling was dat er na de herontwikkeling op dit gebied onder meer bedrijven en agrarische activiteiten zouden komen en evenementen worden georganiseerd.
 4. Nieuwbouw 468 woningen Melickerveld Roermond (Uitspraak 14 augustus)
  Op 14 augustus zette de Raad van State een streep door het eerste grote woningbouwproject dat niet door mag gaan. Het gaat om de nieuwbouw van 468 woningen in Roermond. Deze moesten onder meer voorzien in de toekomstige behoefte aan grondgebonden woningen in de Limburgse stad.
  Ontwikkelaar/ aannemer: VolkerWessels (in samenwerking met woningcorporaties Wonen Zuid en Wonen Limburg) 
 5. Bouw Future Centre Wageningen (uitspraak op 14 augustus)
  Het bestemmingsplan voor het Future Centre Wageningen is het vijfde project dat is vernietigd. Sinds het faillissement van profvoetbalclub FC Wageningen in 1992 wordt er al gesproken over de invulling van het stadion. Met het Future Centre Wageningen leek die er eindelijk te komen.
 6. Verbindingsweg LadonkKapelweg in Boxtel (uitspraak 14 augustus)
  De aanleg van verbindingsweg LadonkKapelweg in Boxtel mag ook niet doorgaan. Overige samenhangende besluiten die bij dit project horen werden op ook grotendeels vernietigd, zo is er bijvoorbeeld een streep gehaald door het verkeersbesluit tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat.
 7. Duurzaam industriepark Cranendonck (uitspraak 21 augustus)
  Op 21 augustus werd het bestemmingsplan voor het duurzaam industriepark Cranendonk vernietigd. Dit plan was de juridische basis om het concept Metalot in Budel-Dorplein te kunnen ontwikkelen. Metalot is een innovatiecampus op het gebied van metaal en energie en wil een bijdrage leveren aan de circulaire economie.
 8. Uitbreiding bedrijventerrein Medel bij Tiel (uitspraak 28 augustus)
  De uitbreiding van het huidige bedrijventerrein in Medel, dat aan de noorzijde van Tiel ligt, mag ook niet doorgaan. Dit terrein zou met 90 hectare worden uitgebreid.
  Aannemer: VolkerWessels
 9. Strandbebouwing bij Petten (uitspraak 11 september)
  In de gemeente Schagen ligt het plan voor de bouw van tachtig strandhuisjes, twee strandpaviljoens en vijf beachhouses, met parkeervoorzieningen en ontsluitingsweg op het strand bij Petten in de prullenbak. De kustversterking in hetzelfde dorp mag wel doorgaan.
  Aannemer: Vermaire Breezand
 10. Aansluiting A9 Heiloo (uitspraak 11 september)
  Op 11 september zette de Raad van State een streep door nog een groot wegenproject: de aansluiting van A9 bij Heiloo. Deze moest voor een betere doorstroming en bereikbaarheid van omliggende dorpen bij Heiloo gaan zorgen.
 11. Ontwikkeling sportpark Zaandijk (uitspraak 11 september)
  De ontwikkeling van een sportpark aan de Fortuinweg in Zaandijk ligt ook in de prullenbak. Hier moesten drie hockeyvelden, een clubgebouw en parkeerplaatsen gerealiseerd worden.
 12. Bouw nieuw bedrijventerrein Aalten (uitspraak 11 september)
  In Aalten mag de bouw de bouw van een nieuw bedrijventerrein van vijf hectare niet doorgaan. Bedoeling was dat deze aan zou worden gesloten op het bestaande bedrijventerrein ’t Broek.
 13. Bouw nieuw voetbalcomplex Egmond aan den Hoef (uitspraak 11 september)
  De PAS-uitspraak heeft ook gevolgen voor een nieuw voetbalcomplex met vijf velden in Egmond aan den Hoef. Het bestemmingsplan hiervoor is volledig vernietigd.
 14. Herontwikkeling Watertorengebied Egmond aan Zee (uitspraak 11 september)
  Ten slotte is ook het bestemmingsplan ‘Watertorengebied’ van de gemeente Bergen in de prullenbak gegooid. In dit plan stond dat de huidige sporthal in het gebied zou worden gesloopt en hiervoor in de plaats zou een nieuwe sporthal met daaronder een parkeergarage komen. Ook zouden er 34 nieuwe woningen komen.

Nog veel meer problemen op de loer: mogelijk 18.000

Naast deze veertien zaken waar de Raad van State een streep door heeft gezet, kunnen er nog veel meer projecten in de knel komen door de stikstofproblematiek. Volgens een raming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kunnen dat wel 18.000 bouwprojecten zijn. Dit gaat ook om projecten waar nog geen vergunningen of bestemmingsplannen voor liggen. Bij bovenstaande projecten waren die er wel al.


Raad van State
Terwijl stikstof de laatste maanden pas echt groot in het nieuws is, is de Raad van State al zo’n drie jaar met deze kwestie bezig. De rechter heeft voor de uitspraak in mei, zo’n 200 zaken aangehouden. Dit gaat grotendeels om zaken in de landbouwsector, die inmiddels bijna allemaal al afgehandeld zijn. Hoeveel zaken er nu precies liggen, is niet precies te zeggen. “Dit komt omdat er altijd nog nieuwe zaken bij kunnen komen. De lijst die wij op onze website hebben gepubliceerd gaat om de grotere PAS-zaken. Die werken we wel continue bij”, legt woordvoerder Emmy de Jager toe.

De Raad van State heeft sinds de uitspraak in mei geen hausse van nieuwe zaken binnengekregen. Dit komt omdat sommige zaken al drie jaar lagen te wachten om behandeld te worden. “We hebben gewacht totdat we de voorbeelduitspraak konden doen, voordat we de rest van de hebben behandeld. Na mei zijn we  hard aan de slag gegaan om alles te kunnen behandelen.”

 


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel