nieuws

Dakvullende Powernest maakt hoogbouw stuk zuiniger

bouwbreed 926

Dakvullende Powernest maakt hoogbouw stuk zuiniger

Na pilots met kleinere exemplaren krijgt Eden District in Rotterdam het eerste dakvullende PowerNEST. Daarmee worden zowel zonne- als windenergie geoogst en kunnen hoogbouwprojecten energieneutraal worden gemaakt.

De bijna vijf meter hoge Powernest is aerodynamisch vormgegeven en uitgerust met lamellen die wind naar binnen geleiden en versnellen. Daardoor vangt de  bolvormige turbine  maximale wind en werkt zo  efficiënt mogelijk.  De lamellen vangen zelfs zelfs de opwaartse luchtstroom die door de wind tegen de gevel naar boven wordt gestuwd. Bovenop is de de Powernest compleet belegd met zonnepanelen. Doordat die van onderaf  worden gekoeld door de snelstromende lucht is de efficiency van de PV-panelen 10 tot 15% hoger dan normaal. De combinatie van het winnen van zonne-energie en windenergie vergroot de opbrengst enorm en maakt energieneutrale hoogbouw in het Nederlandse mogelijk volgens ontwikkelaar Ibis Power.

Geintegreerd in nieuwbouw

De dakvullende Powernest komt op Eden District dat  aannemer Stebru bouwt in Rotterdam. De unit is geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwbouwproject.  Het project  aan de Rotterdamse Lloydpier krijgt in totaal 95 woningen. Daarvan worden er 27 aangesloten op de energie van het PowerNest. Stebru hoopt eind van dit jaar te kunnen starten met de bouw. Eerder dit jaar werd een eerdere versie van de PowerNest geplaatst op het gebouw van Zadkine, ook in Rotterdam.

Reageer op dit artikel