nieuws

CDA vraagt uitleg over degradatie Aanbestedingscommissie: ‘Nakaarten is zinloos’

bouwbreed 726

CDA vraagt uitleg over degradatie Aanbestedingscommissie: ‘Nakaarten is zinloos’

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over de degradatie van de commissie van Aanbestedingsexperts. CDA-Kamerlid Hilde Palland  vraagt aan staatssecretaris Mona Keijzer opheldering over haar besluit om de rol van de commissie te beperken tot evaluaties van fout gelopen tenders.

Het Kamerlid stelt de vragen naar aanleiding van berichtgeving in Cobouw dat bouwers 3:1 achter staan bij tendergeschillen. MKB-Infra en de Vereniging van Infrabouwers trekken aan de bel over het achterwege blijven van ingrijpen op de  wet- en regelgeving, terwijl gelijktijdig de rol van de commissie van Aanbestedingsexperts wordt uitgekleed.

Ingrijpen?

Een klacht bij de commissie leidt in de toekomst niet meer tot een uitspraak als het aan de staatssecretaris ligt. Het CDA heeft grote twijfels over het nut van ‘nakaarten’ over een aanbesteding en waarschuwt dat partijen “logischerwijs geen of weinig belang hebben om daar nog tijd en energie in te steken.” Het Kamerlid wil ook weten hoe de staatssecretaris denkt over een opschortingsplicht van de gunning als er een klacht wordt ingediend.

CDA-Kamerlid Hilde Palland

Bij aanbestedingsexperts, hoogleraren en ook in de bouw leven al langere tijd grote zorgen over de rechtsongelijkheid en de beperkte mogelijkheid van bedrijven om hun recht te halen bij tendergeschillen.

Het gemor was voor Keijzer aanleiding om de Kwinkgroep opdracht te geven de praktijk in kaart te brengen. De onderzoekers kwamen met reeks van aanbevelingen om de praktijk te verbeteren. Het ministerie lijkt nauwelijks bereid die aanbevelingen over te nemen en in te ingrijpen.

Reageer op dit artikel