nieuws

127 overheidsprojecten op de tocht: ook aanpassing Afsluitdijk en aanleg nieuwe windparken onzeker

bouwbreed 2039

127 overheidsprojecten op de tocht: ook aanpassing Afsluitdijk en aanleg nieuwe windparken onzeker

Ook de grote werkzaamheden aan de Afsluitdijk en verschillende dijkversterkingen staan op de tocht door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat blijk uit een lijst met 127 overheidsprojecten die mogelijk in de problemen komen.

Op die lijst, die RTL Nieuws heeft gepubliceerd, staan meer dan vijftig projecten van het ministerie van Infrastructuur, waaronder ook grensoverschrijdend spoorvervoer. Het kabinet zet juist vol in op vrachtvervoer op het spoor, om zo meer vrachtwagens van de weg te halen.

Uitbreiding knooppunt Hoevelaken in gevaar

Ook het ministerie van Defensie wordt hard geraakt. Zo loopt de bouw van de veelbesproken kazerne in Vlissingen mogelijk verdere vertraging op. De aanleg van nieuwe windparken, nodig om de klimaatdoelstellingen te halen, staat ook op de tocht.

Ook de uitbreiding van knooppunt Hoevelaken is in gevaar. De reeds lopende verbreding van de A2 tussen Het Vonderen en Kerensheide loopt mogelijk vertraging op door de PAS-uitspraak.

De RvS zette in mei een streep door het stikstofbeleid van Nederland. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) schreef voor dat een project stikstof mag uitstoten mits de belofte werd gedaan de uitstoot in de toekomst te compenseren. De Raad van State oordeelde dat dit in strijd was met Europese richtlijnen.

Raad van State zette woensdag streep door zes bouwprojecten

Gisteren zette de Raad van State nog een streep door zes bouwprojecten: de aansluiting op de A9 bij Heiloo, de strandbebouwing bij Petten, een sportpark bij Zaandijk, een bedrijventerrein in Aalten, een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee.

Vorige week liet het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten dat er maar liefst 18.000 projecten geraakt worden door het stikstofbesluit. De Raad van State heeft in de afgelopen maanden al veertien bouwprojecten tegengehouden, waaronder de verbreding van A27 bij Utrecht.

Reageer op dit artikel