nieuws

Opmerkelijke bouwprojecten: monumentale panden

bouwbreed 1257

Opmerkelijke bouwprojecten: monumentale panden

Uit de database van Bouwberichten.nl dit keer vijf opmerkelijke monumentale panden.

 1. Wijk bij Duurstede
  Het voormalige monumentale stadhuis aan de Markt zal een renovatie ondergaan. In de toekomst zal de begane grond weer in gebruik worden genomen door de plaatselijke VVV.  De monumentale oude raadzaal blijft in gebruik als vergaderruimte en trouwlocatie. Museum Dorestad zal worden gehuisvest op de bovenste twee verdiepingen. De gemeente heeft dit voorlopig ontwerp inmiddels goedgekeurd.
 2. Baarn
  Het paleis Soestdijk wordt grondig gerenoveerd, verbouwd en gerestaureerd. Het totale complex, gelegen aan de Amsterdamsestraatweg 1, bestaat uit 31 rijksmonumenten. In het masterplan ‘Made by Holland’ wordt de publieksentree naar de achterkant van het kasteel verplaatst, daar wordt tevens een auditorium gebouwd om grote groepen te kunnen ontvangen. Ook de Soestervleugel en de Baarnsevleugel worden herontwikkeld. Daarnaast zullen de monumentale kassen herbouwd worden: in de ene kas komen groenten en fruit en in de andere kas wordt een eetgelegenheid gerealiseerd. Aan de Parade, tegenover het paleis, komt een hotel met maar liefst 120 kamers. Op het voormalige marechausseeterrein (ook het Alexanderkwartier genoemd) worden circa 100 woningen gerealiseerd, waarvan deels appartementen. Het renovatieplan is nog niet goedgekeurd en valt of staat met de goedkeuring van de geplande woningbouw. De gemeenteraad zal zich nog over de plannen buigen.
 3.  Naaldwijk
  De monumentale watertoren aan de Verburchlaan 25 in Naaldwijk wordt gerestaureerd. Naast de watertoren wordt een wooncomplex gerealiseerd met 9 appartementen en een penthouse.
 4. Hoorn
  Het missiehuis aan de Blauwe Berg 5 wordt verbouwd tot 25 appartementen waarvan deels koop- en deels huurappartementen. Tevens komt er een particuliere school en een horecagelegenheid. Achter het monumentale missiehuis wordt er ook een appartementencomplex gebouwd door dezelfde ontwikkelaar.
 5. Haarlem
  De koepelgevangenis wordt in opdracht van Stichting Panopticon getransformeerd en gerenoveerd. Het monumentale complex met 400 cellen aan de Harmenjansweg 4 krijgt op de begane grond ruimte voor een bioscoop en restaurant. Op de eerste en tweede verdieping komt een University College voor kleinschalig onderwijs. De bovenste verdieping biedt straks ruimte voor bedrijven. Het project is nog in ontwikkeling maar Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de plannen goedgekeurd.
Reageer op dit artikel