nieuws

Onderzoek: ‘Nederlanders begrip voor stilleggen bouwprojecten vanwege teveel stikstof’

bouwbreed 2364

Onderzoek: ‘Nederlanders begrip voor stilleggen bouwprojecten vanwege teveel stikstof’

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er begrip voor dat bouwprojecten moeten worden uitgesteld om de natuur te beschermen tegen teveel stikstof. Dit blijkt uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van Milieudefensie.

Zogenaamde Natura 2000-gebieden moeten volgens de Europese wet- en regelgeving worden beschermd tegen stikstofuitstoot om uitsterven van verschillende planten en diersoorten te beperken. Het kabinet wilde met het Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) toch enige stikstofuitstoot mogelijk maken.

PAS naar de prullenbak

Maar op 29 mei verwees de Raad van State dat beleid naar de prullenbak. Net als het Europees Hof eind vorig jaar al deed, omdat het PAS de natuur niet voldoende beschermt. Nederland heeft sinds 2015 te veel stikstofuitstoot in de beschermde natuurgebieden mogelijk gemaakt en moet daar nu mee stoppen.

Honderden bouwprojecten kunnen hierdoor stil komen te liggen. Toch heeft meer dan de helft van de Nederlanders hier begrip voor, blijkt uit het onderzoek.  Bram van Liere van Milieudefensie: “Meer dan de helft van de Nederlanders zet natuur en milieu boven schadelijke bouwprojecten. Dat zou onze overheid nu ook eens moeten gaan doen.”

‘Overheid verantwoordelijk’

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat meer dan de helft van de mensen die bekend is met het PAS de Nederlandse overheid verantwoordelijk acht voor het stilleggen van bouwprojecten. De uitspraak van de Raad van State heeft al gevolgen voor de verbreding van de A12 en A27. Daarnaast is de bouw van een woonwijk in Roermond en mag gasgigant Vermilion voorlopig geen nieuwe boorput slaan in het Friese Noordwolde.

I&O ondervroeg 1280 Nederlanders in een peiling over het PAS.

Reageer op dit artikel