nieuws

Eureka! | Een groene en vrolijke bouwplaats

bouwbreed 905

Eureka! | Een groene en vrolijke bouwplaats

Waarom onvriendelijk ogende stalen hekken plaatsen op een bouwlocatie als je ook kunt kiezen voor een duurzame houten variant, met plantenbakken? Een vraag uit de markt zette ontwerper Hugo Ward aan het denken. Nu is hij sociaal ondernemer en groeit zijn bedrijf Groene Bouwhekken als kool. “Terwijl ik eigenlijk niks heb met bouwhekken.’’

Drie jaar geleden begon Hugo Ward, toen een jaar of vijf klaar met zijn hbo-opleiding werktuigbouwkunde, samen met zijn collega’s en het Utrechtse bedrijf de Plantenfabriek het initiatief.

“We werden benaderd door de Green Business Club, die het Jaarbeursplein in Utrecht wilde vergroenen. Zij vroegen ons zestig houten bouwhekken te ontwerpen en produceren. We maakten panelen van gebruikt steigerhout en hingen er plantenbakken aan. Na die klus gingen we nadenken over het concept. Dat leidde tot Groene Bouwhekken, dat ik heb opgericht in samenwerking met industrieel ontwerper Matthijs Ariëns en Robbert de Vries.’’

EUREKA! Afwijkend, nieuw, baanbrekend, slim, klein, groot. Met deze rubriek staan we stil bij innovaties in de bouw. Heeft u ook iets slims bedacht? Schroom niet en stuur ons een mailtje: marijedeleeuw@vakmedianet.nl of thomasvanbelzen@vakmedianet.nl.

Groene Bouwhekken creëert niet alleen een fleurige uitstraling van de bouwplaats, het bedrijf helpt aannemers ook te voldoen aan hun social return on investment en dient daarmee tegelijk een belangrijk maatschappelijk doel. Groene Bouwhekken wil zo veel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen re-integreren.

Daarom werkt het bedrijf samen met sociale partijen voor de productie (de Stichting Bouwloods Utrecht), het transport (Reinaerde Groendiensten) en het onderhoud van de bouwhekken, die worden verhuurd. In 2016 verhuurde Groene Bouwhekken – dat onlangs een plek veroverde in de KvK Innovatie Top 100 – nog geen vijftig bouwhekken per jaar, nu bijna duizend. Niet meer van gebruikt steigerhout, maar van duurzaam douglashout.

Zijn jullie concurrent van de traditionele bouwhekleveranciers of zien jullie dat anders?
“Nee, daarmee willen we niet concurreren. We zijn eerder een aanvulling. We adviseren juist groene bouwhekken te plaatsen in combinatie met traditionele hekken. Bijvoorbeeld op plaatsen waar veel mensen langslopen.”

Zijn jullie bouwhekken veel duurder dan gewone?
“Ja, maar wij leveren veel meer dan alleen een bouwafscheiding. Het is ook onderdeel van je pr en omgevingsmanagement. Daarnaast komt er minimaal eens per twee weken een ploeg die de planten en bouwhekken onderhoudt. Onze hekken verminderen de overlastervaring. Ze dempen weliswaar niet het geluid van de bouwplaats, maar door de uitstraling zorgen we wel voor een vermindering van overlastervaring.’’

Hoe staat het met de belangstelling?
“Die groeit! Veel gemeenten hebben interesse, vaak in combinatie met de aannemer waarmee ze samenwerken. Het voordeel is dat onze hekken op plekken staan waar veel voorbijgangers zijn, waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat. In het begin produceerden we groene bouwhekken naar gelang het aantal opdrachten – nu hebben we er zo veel vertrouwen in dat we zijn begonnen met het aanleggen van een voorraad.’’

Wat is je drijfveer?
“Dat is de sociale component. Ik ben in dit werk beland door mijn liefde voor sociaal ondernemerschap, waarin je kijkt naar de wereld om je heen. Ik heb niet zozeer iets met bouwhekken, maar wel met onze doelgroep: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alle keuzes die wij maken, zijn gebaseerd op het helpen van zo veel mogelijk mensen – niet op het verdienen van zo veel mogelijk geld. Geld is een middel om tot ons doel te komen.’’

Bouwuitvinder
Naam: Hugo Ward
Leeftijd: 28 jaar
Bedrijf: Groene Bouwhekken
Missie: Zo veel mogelijk mensen ‒ die om wat voor reden dan ook nu een afstand tot de arbeidsmarkt hebben ‒ een kans bieden weer mee te doen op de arbeidsmarkt en in de maatschappij.
Motto: Kijk niet neer op mensen omdat ze anders zijn, een andere achtergrond hebben of ergens anders vandaan komen. Sta open voor mensen en behandel elkaar als gelijke. Voorbeeld: Heb ik niet. In de basis vind ik het mooi als mensen ‒ hoe succesvol ze ook zijn ‒ zich blijven inzetten voor mensen die het minder hebben, hen in staat stellen te groeien in wie ze zijn en in hun leven.

Welke lessen heb je getrokken uit je beginperiode?
“Let op verborgen kosten. In het begin deden we alles zelf, ook het bezorgen van de hekken met een huurbusje van Bo-rent. Dat was heel leuk, maar niet bepaald efficiënt. Bij toeval kwamen we in contact met Reinaerde Groendiensten, dat met name jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding en werkervaring biedt richting assistent-hovenier. Zij zorgen nu voor het klaarmaken van de plantenbakken, het vervoeren van de hekken en het installeren van de hekken en plantenbakken op locatie. We werken ook samen met lokale sociale organisaties in het onderhoud van de planten. Op die manier zijn we de sociale component gaan invullen. En leerden we dat het veel beter is met partners samen te werken dan dat je zelf het wiel opnieuw gaat uitvinden. Samenwerken loont – al moet je wel kritisch zijn in je keuze met wie je samenwerkt. Ook intrinsieke motivatie vind ik belangrijk: doe alleen datgene waar je zelf volledig achter staat.’’

Reageer op dit artikel