nieuws

Dag na instorting silo: ‘Toen ik de ravage zag, huilde ik van binnen’

bouwbreed 4796

Dag na instorting silo: ‘Toen ik de ravage zag, huilde ik van binnen’
foto: Erald van der Aa

Een dag na de instorting van de silo is betonfabriek Bruil nog steeds in schok. Wonder boven wonder vielen er geen slachtoffers, maar het familiebedrijf zit wel met een enorme ravage en een miljoenenschade opgescheept. Toch wil directeur Oscar Dekkers er niet te lang bij stil staan, want er is werk aan de winkel. “We zetten met z’n allen de schouders eronder.”

Heel onwerkelijk is het allemaal voor Dekkers. Week in week uit zag hij de productielocatie steeds een beetje mooier worden. En nu opeens, twee dagen nadat de fabriek helemaal af was, ligt alles in puin. “Maandag kreeg ik nog de eerste filmpjes binnen dat het allemaal werkte. En twee dagen later gebeurt er dit. Ja, dan huil je wel even van binnen”, vertelt de directeur openhartig.

Alles verwoest

Want niet alleen de nieuwe silo’s, ook de rest van de productielocatie is verwoest. De hallen, de cementsilo’s, de kubelbanen. De ingestorte silo, die langs de mengschroef is losgekomen, heeft de hele boel meegetrokken. Meer dan honderd ton aan gewicht kwam plotseling met een enorme dreun op de grond terecht.

“Ja, het gaat helaas om miljoenen euro’s aan schade. Maar dat is nog het minste. Het had allemaal veel erger kunnen aflopen. Er zijn geen slachtoffers gevallen, zelfs geen gewonden, terwijl er wel zeven mensen aan het werk waren toen het gebeurde. Ik moet er niet aan denken hoe de weken er dan uit hadden gezien.”

Aannemer: De Rotonde
De aannemer die op moment van instorting met productielocatie bezig was, is de Rotonde. Alleen de laatste werkzaamheden moesten nog worden gedaan. Bruil en de Rotonde kennen elkaar al jaren en zijn daarom goed in overleg over het ongeval. “Iedereen is gebaat bij een goede en snelle inventarisatie wat hier is gebeurd”, aldus de directeur.

Mensen op nummer een

Natuurlijk is het betonbedrijf enorm geschrokken. De mensen die op de locatie aan het werk waren hebben meteen specialistische hulp aangeboden gekregen, en ook de rest van het personeel is zo goed mogelijk opgevangen. “We hebben ze meegenomen naar de locatie, zodat iedereen- op veilige afstand- kon zien wat er is gebeurd. We hopen dat dit werkt bij de verwerking van de schrik.”

Voor familiebedrijf Bruil staan mensen op nummer één, dus is daar eerst veel aandacht aan besteed, vertelt de directeur. “Gisteren stond in het teken van ons personeel. Vandaag zijn we alweer volop in regelmodus.”

Oorzaak nog onduidelijk

Want er moet van álles gebeuren. Zo is nog steeds onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Of het een technische fout is, een menselijke, een fout van de fabriek of de aannemer (Rotonde, zie kader), daar kan hij nog helemaal niets over zeggen. “We willen zo snel mogelijk de oorzaak achterhalen. Een onafhankelijk constructeur is ingeschakeld en gaat hiermee aan de slag.”

Daarnaast is het zaak de productie van beton weer op gang te krijgen. Voorlopig kan er nog geen betonmortel worden geproduceerd, maar Dekkers is van plan zo snel mogelijk op een alternatieve manier betonmortel te gaan maken. “We denken eraan om een mobiele betoncentrale op te zetten. We willen dit dan met een betonmixer naar diverse productiehallen gaan brengen. Ook willen we een deel van onze productie naar onze andere locaties, we hebben er nog twee, overbrengen.”

Regelmodus

Het is nog maar een dag na het ongeluk en Bruil is alweer volop in regelmodus. “Ja, klopt”, zegt Dekkers nuchter. “Zoals ik al zei wil ik zo snel mogelijk deze locatie weer productief krijgen. We zijn een bedrijf die van aanpakken weet, dus we gaan echt niet te lang stil zitten.”

Gelukkig heeft Bruil ook nog wat heipalen en casco’s voor woningbouw op voorraad liggen. “We hebben de afgelopen tijd enorm veel last gehad van vertragingen in de bouw, projecten die on hold zijn gezet, dus we hebben nog wel wat liggen. Een schaarste aan heipalen is er absoluut niet hoor. De komende dagen kunnen we dus nog wel leveren.”

Nog een week of vier

Hoe lang het gaat duren voordat Bruil weer volledig kan draaien, dat vindt de directeur nog lastig te zeggen. “Ik verwacht dat het nog een week of vier gaat duren voordat we op een alternatieve wijze betonmortel kunnen maken. In de tussentijd gaan we veel met onze klanten, zoals heibedrijven en aannemers in gesprek.”

Voorlopig blijft de productielocatie ook nog afgesloten met hekken. Eerst moet de locatie weer worden veilig gesteld. Dekkers verwacht dat dit in de komende dagen gaat gebeuren.

Reageer op dit artikel