nieuws

Arnhemse buurt verzet zich tegen purisolatie: ‘ongezond en slecht voor het milieu’

bouwbreed 1473

Arnhemse buurt verzet zich tegen purisolatie: ‘ongezond en slecht voor het milieu’
Een puinberg met pur

Honderden sociale huurders in Arnhem verzetten zich tegen de corporatie die hun woningen willen laten isoleren met gespoten purschuim. Ze vrezen voor hun gezondheid en noemen het isolatiemateriaal niet meer van deze tijd. “Het levert een enorm bult Co2 op bij de verwerking en een bult chemisch afval als je het weer moet verwijderen.”

Corporatie Volkshuisvesting wil in de Arnhemse wijk ‘over het lange water’ 249 woningen afhelpen van tochtproblemen in de winter. De volkshuisvester schakelt Verhoeven Vastgoedverbeteraars in om kruipruimten te isoleren met pur-isolatie.

Nou ja. Niet als het aan ruim negentig procent van de bewoners ligt. Actievoerders haalden al meer dan 200 handtekeningen op die zich tegen de pur-operatie verzetten. “Een honderd procent score”, klinkt het triomfantelijk.

“De meeste huizen hebben houten vloeren, met planken, gaten en kieren. Overal lezen wij dat je die niet moet isoleren met gespoten purschuim”, licht een van de bewoners de zorgen toe tegen Cobouw. Zijn buurman denkt er precies zo over.

Woningen in de Arnhemse wijk ‘over het lange water’ 

“Los van het feit of purschuim wel of niet gezond is, lees ik overal op internet dat het isolatiemateriaal ons vochtprobleem niet gaat helpen. Bovendien zijn er voldoende, goedkopere alternatieven. De regering heeft daarnaast de mond vol van het Klimaatakkoord en Co2-uitstoot, maar als je dit spul onder je vloer hebt, heb je eerst een enorme bult Co2-uitstoot en later een bult chemisch afval.”

Corporatie Volkshuisvesting is vooralsnog niet van plan om de woningen op een andere manier te isoleren, blijkt uit een brief die eerder al aan bewoners is gestuurd. De corporatie begrijpt de zorgen, die volgens haar grotendeels zijn gestoeld op het verleden, maar stelt dat het omstreden, maar veel toegepaste isolatiemateriaal in de afgelopen jaren flink is verbeterd.

Blaasgassen

“In het verleden werden er PUR soorten toegepast die bij verkeerd aanbrengen of onjuiste mengverhouding een gevaar voor de volksgezondheid vormden. Dit kwam door blaas- of drijfgassen en een niet veilige toevoeging (Isocyanaat). Tegenwoordig worden deze onveilige toevoegingen niet meer gebruikt. We passen onder de vloer een watergedragen PUR toe waarbij er lucht gebruikt wordt om het aan te brengen.”

De bewoners zijn niet onder de indruk van de brief. Sterker nog, hen bekruipt het gevoel dat de corporatie geen verstand van zaken heeft. Een zoektocht leert hen dan het isolatiemateriaal wel degelijk isocyanaten bevat. Zij verbazen zich daarnaast hogelijk over het feit dat zij en hun huisdieren volgens de corporatie gewoon in hun woning aanwezig kunnen blijven tijdens de werkzaamheden.

Twee uur

Die passage in de brief van de corporatie is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Gecertificeerde bedrijven moeten bewoners (sinds aanhoudende klachten rond 2013) namelijk altijd adviseren om tijdens en tot twee uur na het sprayen hun huis te verlaten.

Bovendien neemt minister Ollongren, van Binnenlandse Zaken, die maatregel binnenkort op in het Bouwbesluit, na berichtgeving in Cobouw vorig jaar.

“Als dat een fout is dan zullen we dat corrigeren en met de aannemer bespreken”, zegt een projectleider van de corporatie tegen Cobouw. (Zijn naam is bij de redactie bekend, maar hij wil niet met de naam genoemd worden)

Afblazen

Met de hoofdaannemer en onderaannemer zit hij volgende week aan tafel. “Over twee weken willen we een proef doen met een woning. Of we overgaan op een ander isolatiemateriaal? Dat is niet de bedoeling. Dit is volgens ons de beste oplossing.”

De brief van de corporatie aan de bewoners waarin staat dat zij gewoon in hun huis kunnen blijven

De Gezondheidsraad onderzoekt in opdracht van de minister de gevaren van gespoten purschuim. “Ik heb daar iets van vernomen”, reageert de projectleider van Volkshuisvesting. “Maar weet u wat het is. Er lopen nog veel meer onderzoeken en het kan nog wel vijf jaar duren voor het is afgerond. Daar kunnen we niet op wachten.”

Verhoeven Vastgoedverbeteraars is onbereikbaar voor commentaar wegens de bouwvak.

Reageer op dit artikel