nieuws

Zomers weer voor MKB-metaal: groei orderpositie en betere bedrijfsresultaten

bouwbreed 592

Zomers weer voor MKB-metaal: groei orderpositie en betere bedrijfsresultaten

Het gaat goed met mkb’ers in de metaalsector. De groei van de binnenlandse orderpositie is toegenomen en bovendien zijn de meeste ondernemers positief over hun bedrijfsresultaten.

Dit blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over het tweede kwartaal van 2019. In tegenstelling tot drie eerdere kwartalen is de binnenlandse orderportefeuille weer iets toegenomen. Ook zijn ondernemers over het algemeen tevreden over de orderpositie. 44 procent van de respondenten is tevreden en slecht 13 procent ontevreden. 1 op de 5 verwacht het derde kwartaal opnieuw een toename.

Buitenlandse orderpositie minder sterk

De buitenlandse orderpositie haalde iets minder goede resultaten: de groei bleef wel nagenoeg gelijk. Ook zijn de verwachten voor het derde kwartaal iets minder positief. Toch zijn de meeste exporterende ondernemers nog wel tevreden over deze tak van sport.

De ontwikkeling van het bedrijfsresultaat fluctueert de afgelopen kwartalen. Over het tweede kwartaal heeft 13 procent een beter resultaat geboekt, terwijl dat eerder slechts 3 procent was. Vooral toeleveranciers hebben goede cijfers, maar liefst 35 procent heeft daar betere resultaten geboekt. De waardering van het bedrijfsresultaat is in het tweede kwartaal weer iets toegenomen en ligt historisch gezien nog steeds hoog.

Verwachtingen wat minder goed

De verwachtingen zijn wel iets minder positief gestemd. Dit kan, stelt de Metaalunie, worden veroorzaakt door de dure vakantieperiode. Per saldo geeft nu 9 procent aan een beter bedrijfsresultaat te verwachten. Dit was in het eerste kwartaal 19 procent.

Het aantal bedrijven dat aangeeft winst te maken ligt in het tweede kwartaal met 75 procent op een vergelijkbaar niveau als de voorgaande kwartalen. Een op de vijf bedrijven draait break-even en 6 procent maakt verlies.

Meer medewerkers

Het aantal medewerkers is in vergelijking met de vorige kwartalen bij 1 op de 5 bedrijven toegenomen. Het aantal bedrijven dat hun verkoopprijs heeft verhoogd is daarentegen afgenomen, van 31 naar 14 procent. Deze afname wordt voor een deel verklaard door de lagere inkoopprijzen aan het eind van het eerste en in het tweede kwartaal van 2019, aldus de Metaalunie.

Reageer op dit artikel