nieuws

Studenten TU Delft tweede op Solar Decathlon 2019

bouwbreed 555

Studenten TU Delft tweede op Solar Decathlon 2019

Het MOR-studententeam van de TU Delft is met hun omgebouwde inefficiënte kantoor tweede geworden op de Solar Decathlon 2019 in Hongarije. Daarnaast heeft het team op losse onderdelen acht podiumplaatsen weten te bemachtigen.

Het is voor het eerst dat een Nederlands team zoveel prijzen in de wacht heeft gesleept bij de internationale competitie die studenten uitdaagt om een zo’n energiezuinig mogelijk huis te ontwikkelen. De deelnemende teams werden beoordeeld op tien onderdelen en bij elke ronde was een tussenprijs te winnen. Het MOR (modulair Officie Renovation)-team won drie eerste prijzen, vier tweede prijzen en een derde prijs.

Bijna eerste

Lang leek het erop dat de studenten uit Delft eerste zou worden in het algemeen klassement. Vrijdag stond het MOR -team nog eerste. Toch grepen de studenten in de finale zondag net naast die eerste podiumplek. Maar dat mocht de pret niet drukken.

“Wij zijn ontzettend blij dat we tweede zijn geworden! Het proces van de afgelopen twee jaar was uitdagend, maar vooral ook zeer leerzaam en leuk. We zijn trots dat we dit resultaat hebben behaald”, zegt Nienke Scheenaart, teamlid van MOR en architectuur student, in een reactie. “Het was echt fantastisch om negen keer het podium op te mogen met het team. We hebben genoten van de competitie en we hebben met z’n alle laten zien wat er mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.”

In vijftien dagen prototype neergezet

Het team zette in vijftien dagen een prototype neer van omgebouwd inefficiënt kantoor. Het appartement- van 50 vierkante meter en een binnentuin van 25 vierkante meter- is door de studenten zelf ontworpen tot modulair, circulair en netto-positieve woning.

Het idee erachter is dat 55 procent van de kantoren in Nederland een energielabel lager dan C heeft en dat die voor 2050 omgebouwd moeten worden. “Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons prototype zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Scheenaart. “Hopelijk kunnen we met dit ontwerp de nodige verandering te weeg brengen in de bouwwereld.”


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel