nieuws

Rechter legt bouwers boetes op na dodelijk ongeval: ‘BAM en Blitta hadden liftschacht moeten afzetten’

bouwbreed 2275

Rechter legt bouwers boetes op na dodelijk ongeval: ‘BAM en Blitta hadden liftschacht moeten afzetten’

BAM en onderaannemer Blitta zijn beide verantwoordelijk voor de dood van de Poolse bouwvakker die in 2017 in een liftschacht viel. “De schacht was niet afgedicht, te donker en werknemers waren onvoldoende gewaarschuwd voor gevaar.”

Begin 2017 viel een Poolse gevelmonteur van ongeveer twintig meter hoogte, door een sparing in een roostervloer, in een liftschacht. BAM en onderaannemer Blitta hadden die val kunnen én moeten voorkomen, oordeelt de rechtbank.

De rechter acht bewezen dat de sparing in de schacht ten tijde van het ongeval niet was afgedicht of afgezet, niet was verlicht en niet was voorzien van waarschuwingsborden. “Bovendien waren de werknemers onvoldoende gewaarschuwd voor de risico’s van valgevaar.”

De twee bedrijven hoorden vorige maand 100.000 euro tegen zich eisen, maar de uiteindelijke boetes vallen iets lager uit met boetes van 50.000 euro voor Blitta en 75.000 euro voor BAM.

‘Nooit genoeg’

“BAM gaat niet in hoger beroep”, reageert Arno Pronk, woordvoerder van BAM. “Maar dit is een pijnlijke gebeurtenis, zeker voor het slachtoffer en de familie.”

Op de vraag welke lessen BAM trekt uit het ongeval, zegt hij. “Zelfs als je er alles aan doet, is het nog niet veilig genoeg. Dat betekent dus dat je nooit kunt verslappen en dat je altijd moet blijven investeren in veiligheid. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor ons.”

Of BAM het protocol voor het afschermen van open liftschachten heeft aangepast, is onduidelijk. Het ongeval vond plaats in het zogeheten Poortgebouw van de bouwplaats NHC.

Reageer op dit artikel