nieuws

Paviljoen van damwanden en stempelraam moet harten winnen op wereld expo Dubai

bouwbreed 602

Paviljoen van damwanden en stempelraam moet harten winnen op wereld expo Dubai

Een stempelraam als dak, onafgewerkte damwandplanken als dragende wanden. Ruwbouw is afbouw, luidt het motto van Het Nederlands paviljoen op de wereldtentoonstelling in Dubai volgend jaar. Alle materialen krijgen na afloop lokaal een andere bestemming.

De bouw van het paviljoen dat eind vorig jaar de ontwerp prijsvraag won is vorige week officieel van start gegaan. Bij de openingshandeling kreeg de Nederlandse consul een fles overhandigd met water dat was gewonnen uit Nederlandse lucht. De techniek om op die manier water te oogsten  is ontwikkeld door kunstenaar Ap Verheggen en is  onder andere uitgeprobeerd door het Nederlandse leger op missies in woestijngebieden. In het Nederlands paviljoen in Dubai wordt de techniek grootschaliger toegepast en moet bijdragen aan een prettig verblijfklimaat. Impliciet wordt zo een typisch Nederlandse oplossing aangedragen voor het waterprobleem in Dubai en andere delen van de opwarmende wereld.

Patroon van het Nederlandse landschap

De apparaten waarmee Verheggen zijn water oogst voegen in de woorden van V8 architects  tactiliteit en verfijning aan toe aan het rauwe bouwmateriaal dat ze hebben uitgekozen en dat ze verder onafgewerkt laten.  Zo doen ze meer toevoegingen om binnen de bouwput boven maaiveld een aangename sfeer te creeeren. “De ingrepen zijn een mix van het patroon van het Nederlandse landschap en de geometrische patronen uit de Arabische cultuur”, zo staat het in het persbericht.

Naast de intrigerende wateroogstapparaten toont het paviljoen ook  innovatieve Nederlandse oplossingen tonen voor het energie- en het voedselvraagstuk. Er wordt ter plekke energie opgewekt en voedsel geproduceerd en geoogst.  “De verantwoordelijkheid die wij dragen voor onze planeet en toekomstige generaties is groot. Nederland is er klaar voor om eigen innovaties op het gebied van water, energie en voedsel aan de wereld te laten zien,” sprak minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een videoboodschap ter gelegenheid van de start van de bouw.

Wereldtentoonstelling voor het eerst in midden Oosten

Het Nederlands paviljoen is een ontwerp van het Dutch Dubai consortium. Naast V8 architects bestaat dat uit, Expomobilia, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos. Een groot aantal Nederlandse innovatieve bedrijven is betrokken bij de totstandkoming van het concept, waaronder Aardlab en Sign.

De Dubai Expo 2020 vindt plaats tussen van oktober volgend jaar tot april 2021. Het is de 35euniversele wereldtentoonstelling en de eerste keer dat die wordt georganiseerd in het midden oosten.  Zo’n 170 deelnemende landen presenteren er hun ideeën, innovaties en technologieën.

Starthandeling van de bouw van het paviljoen in Dubai

 

 

Reageer op dit artikel