nieuws

Nederland bouwt een stuk minder in de zomermaanden

bouwbreed 490

Nederland bouwt een stuk minder in de zomermaanden
foto: Ton Borsboom

Uit cijfers van het ING Economisch Bureau blijkt dat in Nederland vooral in juli en augustus het bouwvolume sterk terugvalt. Sterker zelfs dan in andere landen.

Als we alleen naar Nederland kijken dan is de terugval in productie over de periode 2005-2018 vrij sterk in de maand augustus.

ING heeft wel uitgevonden dat de laatste  jaren de terugval iets afneemt. Het scheelt circa zo’n 5 procentpunten tussen 2005 en 2016. Bouwbedrijven werken dus de laatste jaren wat meer door in juli-augustus dan eerder het geval was.

De verschillen met andere landen zijn echter wel opvallend. Nederland kent de bouwvak, België bouwverlof en in Luxemburg Bauferien. Deze landen scoren ook allemaal hoog bij de terugval in juli-augustus.

Opvallend is dat in Duitsland de productie juist stijgt in deze maanden. Voor sommige landen zijn de zomermaanden nog altijd een prima periode om wel te werken. De wegen zijn minder druk (belangrijk voor infra) en het weer is over het algemeen beter.

Meer over de bouwvak

Meer over de bouwvak

Reageer op dit artikel