nieuws

Mammoet versterkt marktleiderschap met overname Britse concurrent ALE

bouwbreed 1633

Mammoet versterkt marktleiderschap met overname Britse concurrent ALE

Mammoet heeft met de Britse branchegnoot Ale Heavylifting akkoord bereikt over een overname. Daarmee versterkt Mammoet haar wereldwijde positie aan top van de markt van hijsen en bijzondere transporten.

Dat Mammoet en ALE met elkaar in gesprek waren werd eerder deze maand al bekend. De gesprekken hebben nu geleid tot een akkoord waarover  ze verder weinig bekend maken. Omdat een overname van de nummer drie door de nummer één nogal een impact heeft op de krachtsverhoudingen in de wereldwijde hijs- en transport markt moeten de bedrijven nog een klein voorbehoud maken. Verschillende mededingsingsautoriteiten over de wereld moeten hun zegen nog geven aan de overname.

Met een omzet van 200 miljoen euro en 1500 medewerkers is ALE een stuk kleiner dan de concurrent uit Rotterdam, die met 4500 medewerkers bijna een miljard euro omzet. Niettemin bezet ALE Heavylifting op dit moment de derde plek op de wereldranglijst van hijs- en zwaar transportbedrijven. Nummer twee is het Belgische Sarens dat in 2017 600 miljoen euro omzette.

Allebei wereldwijd actief

Net als Mammoet is ALE wereldwijd actief.  De bedrijven vullen elkaar zowel geografisch als qua activiteiten volgens ceo Paul van Gelder van Mammoet mooi aan. Beide bedrijven hebben ook een reputatie als het gaat om een innovatieve aanpak. Van Gelder had bij de presentatie van de jaarcijfers al aangegeven dat de branche zich volgens hem in een consolidatiefase bevindt onder andere door de kwakkelende petrochemiesector.  Eerder dit jaar nam Mammoet ook al het Duitse hijsbedrijf Meyer Anlagenbau over.

Kwakkelende hijsbranche door lage olieprijs

Als gevolg van de aanhoudend  lage olieprijs waren de investeringen in de petrochemie laag en viel er weinig te hijsen en te verplaatsen rond raffinaderijen. De omzet van Mammoet dook vorig jaar net onder 1 miljard euro en leverde een schamele winst op van 17 miljoen euro.

Totdat de overname van ALE is goedgekeurd opereren de twee bedrijven strikt onafhankelijk van elkaar. Een overnamesom wordt vooralsnog niet bekend gemaakt. Mammoet is, sinds voormalig directeur Frans van Seumeren in 2005 zijn aandelen verkocht eigendom van SHV, het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen.

Reageer op dit artikel