nieuws

Klachtenregen na gasloos maken woningen: ‘Bitumen zoldervloer stinkt’

bouwbreed 3219

Klachtenregen na gasloos maken woningen: ‘Bitumen zoldervloer stinkt’

Het gasloos maken van woningen zit Eigen Haard niet mee. Onlangs verwierp de rechter plannen van de corporatie voor een project in Amsterdam, en nu krijgt de woningbouwvereniging klachten binnen van een net opgeleverd gasloos project in Landsmeer. Het probleem? Stank.

Diverse bewoners klagen over een flinke stankoverlast die vanuit de zolder het hele huis binnendringt, bevestigt Eigen Haard na berichtgeving in het Noordhollands Dagblad. Van de zestig woningen die de corporatie heeft gerenoveerd, zijn er tien waarover bewoners hebben geklaagd.

Stank uit zoldervloer

“We hebben de klachten inmiddels onderzocht en de oorzaak gevonden: de stank komt uit de bitumen vloer op zolder. Vroeger was dit het dak van de woning, maar daar is later een nieuwe overheen gezet. Doordat we de woning hebben geïsoleerd kan de stank niet meer weg trekken”, verklaart woordvoerder Wim de Waard.

De corporatie heeft naar eigen zeggen een oplossing voor het probleem gevonden: er wordt een vloer overheen gezet. “Dit lijkt te werken. We hebben bij een van de huizen die kampt met stankoverlast een proef uitgevoerd en metingen verricht en de stankoverlast was weg. Bewoners kunnen zich nu nog tot vrijdag melden als ze ook last hebben van de stank. Dan zetten we bij die woningen ook een vloer erover heen.”

SP: ‘Proef is niet geslaagd’

Toch is niet iedereen tevreden met deze oplossing. Volgens de lokale SP haalt het betimmeren van de zoldervloer helemaal niets uit. “De proef is niet geslaagd”, schrijft de partij op haar website. “Volgens verschillende dakdekkersbedrijven dient Eigen Haard voor ventilatieroosters te zorgen op zolder, maar dan zijn het geen NOM-woningen meer. Of de bitumen dienen verwijderd te worden, maar hier wil Eigen Haard niks van weten.”

Volgens de partij is er bovendien nog veel meer aan de hand dan alleen stankoverlast. Bewoners kampen ook met gezondheidsklachten, zoals droge ogen, astmatische klachten en hoofdpijn, stelt de partij. Daarom is de SP een eigen onderzoek gestart. Eigen Haard laat weten geen klachten hierover te hebben ontvangen.

Meer over gasloos bouwen

Meer over gasloos bouwen

‘Iedereen komt problemen tegen’

De problemen in Landsmeer zijn niet de eerste die Eigen Haard tegenkomt bij het gasloos renoveren van huizen. In Amsterdam stuitte de corporatie in het voortraject al op tegenslag: daar verwierp de rechter de plannen vanwege verkeerde berekeningen. “In deze fase komt denk ik elke partij die bestaande woningen gasvrij wil maken wel wat tegen”, stelt De Waard. “Het is allemaal nog zo nieuw en bij bestaande woningen zitten nogal wat uitdagingen.”

Hij verwacht niet dat het stankoverlastprobleem in Landsmeer zich ook bij andere projecten zal voordoen. “Dit is een heel specifiek probleem. Hier heeft het te maken met de constructie van het huis, omdat er een dak op is gezet. Dat kom je niet vaak tegen.”

Kritische blik op gasloos maken van woningen

Toch zorgen dit soort tegenslagen er wél voor dat Eigen Haard kritischer kijkt naar volgende aardgasvrije projecten. “De plannen die wij in Amsterdam hadden, bleken een stap te ver te zijn. Ook in Landsmeer hebben we nu flinke extra kosten doordat we nieuwe vloeren moeten aanleggen. Dat soort ervaringen zorgen ervoor dat we beter gaan nadenken of gasloos altijd de beste oplossing is”, aldus De Waard.

Reageer op dit artikel