nieuws

Inkoper Rijkswaterstaat fraudeerde voor meer dan 2 miljoen

bouwbreed 2704

Inkoper Rijkswaterstaat fraudeerde voor meer dan 2 miljoen
Luchtfoto gebouw Rijkswaterstaat Westrave, Utrecht foto: Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

De fraude bij Rijkswaterstaat is groter dan gedacht. Een eerder dit jaar tegen de lamp gelopen medewerker heeft niet voor 1,7 miljoen, maar voor ruim 2,3 miljoen euro aan valse facturen ingediend, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen, van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek blijkt dat de inkoopmedewerker al sinds juni 2012 fout bezig is en niet pas sinds 2014, waar eerder van werd uitgegaan. In die periode diende de medewerker nog eens voor 634.000 aan valse facturen in.

Geld in eigen zak

Ook heeft de politie ontdekt dat er in 2012 sprake is geweest van rechtstreekse betalingen van een leverancier aan de inkoper, wat in eigen zak werd gestoken. Het gaat hierbij om een bedrag van nog eens 18.000 euro. Dat alles is de betrokkene, die alles heeft bekend, in mei dit jaar op strafontslag komen te staan.

Alles wijst erop dat de ambtenaar alleen handelde, schrijft de minister. “Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat andere ambtenaren erbij zijn betrokken. Dit geld ook voor de betrokken budgethouders.” Dat dit toch kon gebeuren wordt verweten aan de vertrouwensrelatie tussen de budgethouder en medewerkers.

Kleinere inkopen

De inkoper was verantwoordelijk voor kleinere inkopen voor Rijkswaterstaat, tot een bedrag van 15.000 euro. Daarbij had de medewerker vrijwel de vrije hand en alleen te maken met de budgethouder.

Een extern onderzoekbureau dat ook nog is ingeschakeld, concludeert dat fraudeurs bij kleine inkopen te weinig in de weg wordt gelegd. Daarom neemt Van Nieuwenhuizen maatregelen. Zo wordt voortaan scherper gecontroleerd of een nieuwe leverancier wel bestaat en inderdaad aan Rijkswaterstaat levert. Nu is die controle nog niet waterdicht.

Toezicht verscherpen

Ook gaat de minister de verhouding tussen budgethouder en inkoopmedewerker verduidelijken en het toezicht op de kleine inkoop verscherpen. Ze gaat na of ze kleine inkopen voortaan bijvoorbeeld kan bundelen in grote contracten, waarvoor de regels strenger zijn.

Voor de zekerheid wordt tot slot nog onderzocht of er ook fraude is gepleegd op andere gebieden, zoals het P-domein (onterechte declaraties). De verwachting is dat het complete onderzoek in de zomer wordt afgerond. Daarna beoordeelt het Openbaar Ministerie de zaak.

Reageer op dit artikel