nieuws

Hillen & Roosen schikt met OM wegens fraude, topmannen krijgen taakstraf

bouwbreed 1760

Hillen & Roosen schikt met OM wegens fraude, topmannen krijgen taakstraf
Hillen en Roosen schikte voor 25.000 euro met het Openbaar Ministerie. Foto: Evert Elzinga

Hillen & Roosen heeft voor 25.000 euro geschikt met het Openbaar Ministerie naar aanleiding van het opmaken van een valse aanneemovereenkomst in 2014. Twee voormalige topmannen van de Amsterdamse aannemer krijgen een taakstraf van 180 en 160 uur.

Dat meldt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van vragen van Cobouw. De twee voormalige bestuurders van Hillen & Roosen, dat sinds 2017 een dochterbedrijf van Hemubo is, zouden meermalen valsheid in geschrift hebben gepleegd. Ze deden dat door het opmaken van een valse aanneemovereenkomst.

Hillen & Roosen betaalde in 2014 zeker een half miljoen euro smeergeld aan een Amsterdamse projectontwikkelaar. In ruil daarvoor kreeg Hillen & Roosen de opdracht voor de bouw van een groot woongebouw in de hoofdstad. Het ‘sponsorgeld’ werd via een verhullende constructie tussen de projectontwikkelaar en het bouwbedrijf betaald. De projectontwikkelaar betaalde dit bedrag als kosten aan het bouwbedrijf, die het bedrag door stortte aan een stichting van de projectontwikkelaar als ware het sponsorgeld.

Hillen & Roosen-directeuren verdienden niet aan fraude

Hillen & Roosen heeft 25.000 euro moeten betalen. Beide bouwdirecteuren, Jan V. en Pieter W., hebben een strafbeschikking geaccepteerd om een werkstraf te verrichten van respectievelijk 180 en 160 uur.

Het Openbaar Ministerie vindt dit passende afdoeningen. Uit het onderzoek van de FIOD zou blijken dat de bouwdirecteuren niet zelf het initiatief hebben genomen tot de valsheden. Ook hebben ze er niet aan verdiend.

De projectontwikkelaar zal forser boeten. Het OM is voornemens om de projectontwikkelaar en daaraan gelieerde rechtspersonen te dagvaarden. De ontwikkelaar heeft aangegeven aanvullende onderzoekswensen te hebben. De rechtbank moet zich daar eerst over buigen. Daarna zal het OM de definitieve vervolgbeslissing nemen.

Hemubo: ‘In onze ogen is Hillen & Roosen strafrechtelijk niet vervolgd’

Tom Bergmans, directeur van Hemubo meldde vorig week aan Cobouw dat de vervolging inzake de fraude van Hillen & Roosen van tafel is. “Hillen & Roosen is strafrechtelijk in onze ogen niet vervolgd. We hebben geschikt, dus er is geen strafrechtelijke vervolging geweest”, reageert Bergmans. Volgens het OM moet het accepteren van een strafbeschikking echter wel gezien worden als een daad van vervolging.

Ook zweeg Bergmans over de opgelegde taakstraffen van de voormalige bouwdirecteuren. “Dat is niet relevant. Jan was niet meer werkzaam bij ons”, zegt Bergmans. Volgens Bergmans is Jan V. begin vorig jaar uit dienst getreden. Pieter W. vertrok al eerder. Vorige week zei de Hemubo-directeur dat het vertrek van Jan V. niets met de de fraudezaak te maken heeft.

Reageer op dit artikel