nieuws

Flink meer overnames in bouw- en installatiebranche

bouwbreed 708

Flink meer overnames in bouw- en installatiebranche

Het aantal fusies en overnames in de bouw- en installatiebranche is in het eerste kwartaal van 2019 met 25 procent gestegen tot 165. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Van een record is nog geen sprake; dat ligt op 170, het aantal fusies en overnames in het tweede kwartaal van 2016. Dat jaar veranderden in totaal liefst 460 bouwers en installateurs van eigenaar, het hoogste aantal in de afgelopen tien jaar.

De stijging houdt hoofdzakelijk verband met de goede conjunctuur. “In de crisisjaren zijn er relatief weinig bedrijven verkocht. Inmiddels hebben de meeste aannemers weer voldoende werk en zijn de marges beter. De cijfers over 2018 bewijzen dit. Daar is een nieuwe overnamegolf uit ontstaan,” meent Richard Olde Hartman van Olde Hartman Advies, een landelijk opererend bureau  gespecialiseerd in fusies en overnames in de bouwwereld.

Ook schaarste aan personeel speelt een rol. “Vooral middelgrote en grote aannemers kopen bedrijven omdat ze personeel nodig hebben. Ze willen hun vaste opdrachtgevers geen ‘nee’ verkopen en minder afhankelijk zijn van de flexibele schil,” aldus Olde Hartman.

Overnamegolf rolt door

Overnamegolf rolt door

Reageer op dit artikel