nieuws

EIB-onderzoek: ‘Klimaatakkoord is niet realistisch’

bouwbreed 2289

EIB-onderzoek: ‘Klimaatakkoord is niet realistisch’
Taco van Hoek

Het Klimaatakkoord is niet haalbaar. Dat stelt het EIB in een eigen onderzoek. “Er worden onrealistische uitgangspunten gehanteerd”, aldus directeur Taco van Hoek.

Het EIB nam de afgelopen maanden de doorrekening van Het Klimaatakkoord van het Planbureau van de Leefomgeving onder de loep en bracht woensdagmiddag de onderzoeksresultaten naar buiten.

‘Stel ambities bij, of budget’

Hoofdconclusie: met de middelen die er nu zijn, is het Klimaatakkoord niet haalbaar. “Of de ambities moeten worden bijgesteld, óf het budget”, zei Van Hoek tijdens de presentatie van het onderzoek. “Als wij de plannen zouden doorrekenen, zou er een compleet ander beeld uitkomen.”

Het PBL gaat volgens EIB uit van onrealistische doelstellingen. Er wordt uitgegaan van een bovengrens: een ambitieus scenario waarbij het doel van 3,4 megaton CO2-reductie volledig wordt gehaald. En een ondergens: een iets minder ambitieus scenario, waarbij dat niet wordt gehaald. Beide zijn volgens de EIB-directeur te optimistisch.

“De kans dat we die bovengrens halen komt uit op nul”, zei de EIB-directeur stellig. “Over het andere scenario zijn we ‘gematigd positief’, maar ook bij deze uitgangspunten moet er nog veel water door de Rijn stromen om die resultaten te halen.”

Onrealistische bouwkostenstijging

Het PBL gaat bijvoorbeeld uit van onrealistische bouwkostendalingen, concludeert het EIB. “Er wordt uitgegaan van 25 procent reële kostendaling ten opzichte van 2017. Het is volstrekt ondenkbaar dat we dat halen.”

Het EIB adviseert de lat iets minder hoog te leggen. “Als je voor een deel van de woningen gaat voor een hybride warmtepomp en voor een ander deel voor volledig gasvrij, kun je al veel besparingen bereiken”, zo stelde Van Hoek. “Stel je de ambities niet bij, dan gaan we al snel merken dat de kosten alsmaar blijven oplopen.”

Morgen meer over het EIB-onderzoek.

Reageer op dit artikel