nieuws

Discussie over zonnebrandverplichting: ‘Niet te controleren’

bouwbreed 598

Discussie over zonnebrandverplichting: ‘Niet te controleren’

Is het de eigen verantwoordelijkheid van bouwvakkers om zich in te smeren op de bouwplaats, of moeten werkgevers daarvoor zorgen? De meningen zijn verdeeld, blijkt uit reacties die Cobouw kreeg op haar recent geplaatste artikel ‘Zonnebrand zou verplicht moeten worden’.

Bouwvakkers hebben maar liefst vijf keer meer kans op huidkanker en dus zou zonnebrand en UV-beschermende kleding verplicht moeten worden op élke bouwplaats, stelde FNV in het artikel. Bij de volgende cao-onderhandelingen gaat de vakbond daarvoor strijden.

‘Werkgever trekt dan aan kortste eind’

Toch blijkt niet iedereen het eens met die opvatting. Op Facebook barstte een discussie los rondom het onderwerp.

“Niets verplichten, mensen moeten daar hun eigen verantwoordelijkheid in nemen. Het is HUN gezondheid”, reageerde Jolanda van Drunen, KAM-coördinator bij van der Ven Aannemingsbedrijf. “De werkgever trekt aan het kortste eind, ook bij een verplichting. Moet je de medewerker die zich niet insmeert dan naar huis sturen? En hoe moet de werkgever controleren?”

‘Nu worden toch ook werktijden gecontroleerd?’

Volgens Ed van der Want, dakdekker bij Erdo, is controleren geen probleem. “Nu controleren ze ook dingen als werktijden, blackbox, rooktijden, etenstijden enzovoorts. Zouden ze dit dan niet kunnen controleren? In ieder geval heeft de werkgever bij een verplichting zijn best gedaan toch?”

Xander Groenendaal is het met hem eens. “Als dit echt zo is, dan moet dit verplicht worden ja. En voor dakdekkers is een zonnegaas ook geen overbodige luxe”, reageert hij op Facebook.

‘Al genoeg regeltjes’

Een ander was het juist weer met Van Drunen eens: “Niks verplicht stellen via nog meer wetjes en regels. De hele maatschappij gaat kapot aan regels en bemoeienissen van de regering”, stelde zelfstandig ondernemer Eric Wiegers.

Op LinkedIn schreef Johan de Reu, van Harmetics Consultancy, een reactie met een zelfde strekking. “Het is eigenlijk lachwekkend. De zon wegnemen zal niet lukken, maar omdat bouwvakkers het (nog steeds) stoer vinden om in hun blote bast te lopen gaan we maar een smeerseltje verplicht stellen…”

Dat werkgevers in ieder geval verplicht zonnebrand zouden moeten aanbieden, daar blijkt een overgroot gedeelte van de reageerders het wel over eens. Uit een poll die Cobouw over het onderwerp startte, blijkt dat 70 procent van de respondenten die mening heeft. 16 procent vindt het de eigen verantwoordelijkheid van bouwvakkers, en 14 procent vindt het een ‘onzindiscussie’.

In dakdekkers-cao is het al verplicht

In de dakdekkers-cao is dit inmiddels al wel verplicht, laat Van der Want nog weten. “Hiervoor is lang gestreden. Werkgevers zijn nu verplicht om een zonnebril met UV-bescherming, een pet met nekflat, UV-beschermende werkkleding en zonnebrand te betalen voor medewerkers. Bij ons staat dit gelukkig al in de cao. Nu de rest nog.”

Reageer op dit artikel