nieuws

Bouwdirecteuren zwoegen en zweten zich richting bouwvak: ‘Het is écht megadruk’

bouwbreed 5607

Bouwdirecteuren zwoegen en zweten zich richting bouwvak: ‘Het is écht megadruk’

Tussen cocktails en bouwvakstress: de vakantie nadert, maar rustig reisboekjes doorbladeren is er voor de meeste bouwdirecteuren niet bij. Onderaannemers komen niet opdagen en opdrachtgevers voeren de druk op. “Continue ben ik brandjes aan het blussen.”

De een gaat naar Spanje, de ander naar de rimboe, weer de derde maakt zich op voor de welbekende Friese Sneekweek. Bouwdirecteuren tellen de dagen af richting de Bouwvak, de meesten snakken naar een kleine break, maar het voorspel is nauwelijks rustgevend.

“Vooral woningbouwers zijn aan vakantie toe”, zegt Martijn van Sabben, directeur van Aannemingsbedrijf Fraanje in Zeeland. Ondanks alle kuilgravende toeristen, gaat het bouwen in de provincie met de meeste zonuren per jaar gewoon door. “Zelfs bij vakantieparken geldt er geen bouwverbod. Al mag je tijdens deze periode voor acht uur geen lawaai maken.”

Doorwerken in de zomer.

Bouwvakstress

Niet meer dan logisch trouwens, vindt de Zeeuwse bouwdirecteur. Jan de toerist wil genieten van zijn welverdiende rust, een dansje doen, een drankje nuttigen tijdens zwoele zomeravonden, om vervolgens een gat in de dag te slapen.

Karin Ossendrijver, bouwdirecteur van het gelijknamige bouwbedrijf, heeft nog geen tijd om zich te vergapen aan cocktails en borrelnootjes in de bergen. Binnenkort knijpt ze er even tussen uit richting Oostenrijk, maar nu staat alles nog vooral in het teken van hard werken. Als er al zoiets als bouwvakstress bestaat, heeft zij er last van.

Continue brandjes blussen

“Mijn telefoon gaat constant af, ben ik brandjes aan het blussen, onderaannemers komen niet opdagen en materiaal wordt niet of te laat bezorgd. Gelukkig komen er nog geen projecten in de knel, maar de dagen gaan wel tellen”, zucht ze.

Ze krijgt hulp. Een van haar uitvoerders bood al aan om de opleverpunten tijdens zijn vakantie te doen. Het heeft haar voorkeur niet, doorwerken tijdens de bouwvak. “Het werkt niet efficiënt en bovendien is het lastig te organiseren. Vooral van particuliere opdrachtgevers krijgen we die vraag wel vaker. Dan zeg ik nee. Het houdt een keer op. Onze mensen hebben óók hun rust nodig.”

Buffelen in Oost-Nederland

Karin Rog, directeur klant en markt bij Reinten Infra, sluit zich daar helemaal bij aan. Toch gunnen zij en haar man Herman Reinten zichzelf nauwelijks vakantie. “Mijn man wil eigenlijk alleen weg als iedereen weg is. Dat zou betekenen dat we slechts vijf dagen weg kunnen. Dat gaat niet gebeuren, maar drie weken zal het ook niet worden.”

Ook in Oost-Nederland is het nog even door buffelen. “Het is echt megadruk. Sommige projecten krijgen we maar net af voor de bouwvak, al blijven we ook doordraaien tijdens de zomer.”
Voor infrabouwers bestaat de bouwvak eigenlijk allang niet meer, meent Rog. “Dat stelt je wel voor uitdagingen. Veel leveranciers hanteren ze namelijk nog wel.”

Campingtype

Nog even, dan vliegt ze naar Spanje, ze zal geen tent opzetten. “Haha. Ik ben niet zo’n campingtype. Een boekje lezen? Ook dat moet ik nog zien, bij ons krijg je het werk er nooit helemaal uit.”

Inge Schipper, directeur bouw van Hurks Bouw, heeft ook nog niet kunnen genieten van lange zomeravonden. Sterker nog: ze werkt momenteel veel door, zelfs op zondagen, aan tenders en andere zaken die af moéten. “Continue draaien we op hoogspanning. De oplevering van een redelijk groot project in Eindhoven wordt niet gehaald, werkdagen zijn langer en ook de vrije zaterdag schiet er al bij in.”

Bouwvak opgeofferd?

Hurks Bouw heeft al uitstel gekregen, maar bekijkt of het met een team kan doorwerken tijdens de vakantie om de schade te beperken. Of de bouwvak echt wordt opgeofferd, moet nog blijken. “Als er maar een paar mensen kunnen doorwerken, heeft het geen zin.”

En zo zijn bouwbedrijven in het hele land, druk met de laatste, zware loodjes en lopende opdrachten. Er zijn echter ook ander verhalen. Zo heeft Willem van der Linde, algemeen directeur Hegeman bouw en infra, geen last van vakantienervositeit, zegt hij. Hij ziet de bouwvak wel als buffer om klappen (zoals vertraging) op te vangen. “Het werk aan meerdere projecten gaat dan ook gewoon door. Maar met extra druk of drukke tijden heeft dat niets te maken, we doen dit altijd al zo.”

Altijd projecten die doorlopen

Eenzelfde geluid klinkt in Friesland, waar infra-directeur Jelle Bijlsma juist snakt naar drukkere tijden. Niet dat er helemaal niet wordt gewerkt in de bouwvak. “Als gww-bedrijf heb je altijd projecten die doorlopen, zoals de calamiteitencontracten die we met waterschappen en Vitens hebben.”

Het zal je nog verbazen, in juli regent het calamiteiten. “Elke dag springen er waterleidingen door graafschade. Bij waterschappen gaan rioolpersleidingen stuk door ouderdom en weersextremen: droogte in combinatie met een plotselinge regenbui.”

Hogere tarieven

Vakantieklussen leveren hem geen hogere tarieven op. En iedereen bij Bijlsma kan gewoon op vakantie. Even uitrusten is ook wel even nodig. “Op 15 oktober begint het stormseizoen namelijk, dat is voor ons de drukste periode. Bermen moeten gemaaid, sloten onderhouden, en we starten grote betonbouwprojecten op; gemalen en inlaten.”

Of hij nog op vakantie gaat dit jaar? “Zeker. Naar de Sneekweek en naar Ameland. Lekker varen en met de kinderen op de camping, daar kan ik het meest van genieten. Een colaatje of een biertje? Ik hou wel van een lekker pilsje, daar hoef je niet over in te zitten.”

Hectische tijden

Stress? Bouwdirecteuren hebben daar vermoedelijk altijd wel een beetje last van. Het zijn hectische tijden, zzp’er Mark Zomer (what’s in the name) kan erover meepraten. Al weken werkt hij elke dag tot tien uur ’s avonds door. “Ik ben wel toe aan vakantie.”

Lekker bijverdienen? Zomer ziet het anders, het is overleven, plichtsbesef, loyaliteit richting de klant, al komt er niemand aan zijn bouwvak, die is hem heilig.

Afscheid van de bouwvak

Gek genoeg, geldt dat niet voor Henry van der Zon, eigenaar van… Van der Zon Bouw. De mkb’er nam jaren geleden al afscheid van de bouwvak. “Ik werk gewoon lekker door. Al die stress om het werk op tijd af te krijgen, niets voor mij.”

Van der Zon doet zijn naam eer aan. “Je kunt beter nu werken, dan als het met bakken naar beneden komt”, zegt hij onderkoeld. “Ik werk nu, zodat ik in de winter op vakantie kan. Waarnaartoe? Naar de zon”, lacht hij.

Drie weken

Martijn van Sabben houdt van de rimboe.

Terug naar Zeeland, waar Martijn van Sabben, ziet dat meer en meer bouwbedrijven doorwerken. “Slechts enkele smeren de bouwvak nog over vier weken uit.”

Volgens hem heeft dat meerdere redenen: “Het is goed weer om te bouwen, mensen vinden het anno 2019 ook niet erg meer om buiten het hoogseizoen op vakantie te gaan en tot slot lopen projecten ook uit als het gevolg van een tekort aan mensen in de bouw en lange levertijden. Nu kun je juist lekker wat achterstanden wegwerken.”

Agenda gigantisch vol

Zo kun je het ook zien. Toch bouwvakstress? Of nauwelijks tijd gehad om een vakantie te boeken? Van Sabben heeft een tip voor volgend jaar: lever gewoon twee weken voor de bouwvak op. Dat doet hij ook. “Vorige week zat mijn agenda nog gigantisch vol, maar in deze laatste week voor de vakantie heb ik het rustig.”

Binnenkort vliegt hij ver weg. De reis is allang geleden geboekt. “Met mijn gezin en een gids trekken we Uganda en Rwanda door. We zijn avontuurlijk ingesteld. En weet je wat het allerlekkerste is? In de rimboe ben je even onbereikbaar voor iedereen.”

Reageer op dit artikel