nieuws

Bouw met twaalf innovaties sterk vertegenwoordigd in Innovatieve Top 100

bouwbreed 1046

Bouw met twaalf innovaties sterk vertegenwoordigd in Innovatieve Top 100
De JDL-dijkstabilisator is een van de innovaties in de top 100.

In de Innovatie top 100 van de Kamer van Koophandel (KVK), een lijst met de meest innovatieve mkb’ers, staan dit jaar twaalf bouwinnovaties. Van beton met olifantsgras, een slimme batterij, tot een dijkstabilisator: de innovaties zijn divers.

Terwijl de bouw niet bekend staat als een innovatieve branche, is de sector sterk vertegenwoordigd in de veertiende editie. De meeste innovaties komen uit de ICT en de bouw volgt op de voet. De mkb-bouwers die zijn geselecteerd zijn vooral in de Randstad te vinden, meldt KVK.

Iets minder goed dan in 2018

Wel doet de bouw het dit jaar iets minder goed dan in 2018: toen stonden er dertien innovaties in de Top 100. Ten opzichte van 2017 is er dit jaar een sterke verbetering: in dat jaar stonden er tien bouwinnovaties in de lijst.

Jaarlijks wordt er fel gestreden om een plek in de top 100. Dat is niet voor niets, stelt KVK. Uit eigen onderzoek blijkt dat de meeste top-100 bedrijven hun winst zagen toenemen, extra personeel aannemen en internationaal actiever werden.

Ranking

De ranking is nog niet bekend, dat gebeurt op 25 september. Ook wordt dan duidelijk wie de nummer-1 positie heeft binnengesleept.

De twaalf innovaties uit de bouw:

4Silence, een bedrijf die het geluidsoverlast in het verkeer terugdringt. Het bedrijf buigt het geluid af van wegen en spoorwegen.
Biobound BV, deze mkb’er gebruikt olifantsgras in beton. Dit zorgt ervoor dat de footprint de helft lager is.
Groene Bouwhekken, zorgt voor een fleurige uitstraling van de bouwplaats. De bouwhekken zijn van hout en hebben plantenbakken.
Hydraloop systems, heeft met de Hydraloop een innovatie op de markt gebracht dat bad-, douche- en wasmachinewater reinigt. Het systeem bespaart 45% leidingwater, vermindert 45% riooluitstoot en spaart ook energie en geld.
Iwell BV heeft een slimme batterij ontwikkeld die ervoor zorgt dat e met onvoorspelbare energiebronnen toch een betrouwbare energievoorziening houden.
JDL contracting heeft een dijkstabilisator ontwikkeld die dijken beschermt tegen doorbraken en waarschuwt bij verzakkingen.
Lumeco levert een systeem waarbij niet zomaar licht wordt geleverd, maar optimale verlichting door de juiste instelling op het juiste moment.
Leadax BV heeft een manier gevonden om lood te vervangen door een duurzaam en circulair product. De basisgrondstof is gerecyclde folie uit veiligheidsglas.
New Horizon Urban Mining delft bruikbaar materiaal en grondstoffen uit gebouwen en zet deze om tot hoogwaardige producten.
Physee ontwikkelde de Smartskin: een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Via de gevel komen stroom en data binnen.
Semiotic Labs heeft een oplossing ontwikkeld di de conditie van machines 24/7 monitort. In tegenstelling tot traditionele conditiemonitoringsoplossingen die trillingssensoren op de machine zelf plaatsen, meet SAM4 elektrische signalen vanuit de schakelkast.
Triple Solar heeft een systeem ontwikkeld dat een gebouw niet alleen van warmte en warm tapwater voorziet, maar ook van elektriciteit.

Reageer op dit artikel