nieuws

‘Regeling zware beroepen voelt als doelpunt vlak voor tijd, nu de blessuretijd nog’

bouwbreed 4881

‘Regeling zware beroepen voelt als doelpunt vlak voor tijd, nu de blessuretijd nog’

Bouwvakkers worden geen tachtig. Daarom is bouw-cao-onderhandelaar Gijs Lokhorst best tevreden over het pensioenakkoord. “Maar we zijn er nog niet”, haast hij zich te zeggen. “Het komt aan op de uitwerking.”

Betontimmermannen Hennie en Bertus snakken naar het einde. En Johan stuurde Cobouw onlangs nog een open brief. De strekking: regel iets voor zware beroepen.

Lange tijd leek het op niets uit te draaien. Wat is een zwaar beroep, werd er gezegd. En niet voor niets waren er nog stakingen in mei.

Vandaag (woensdag 5 juni) is na negen jaar getouwtrek en onderhandelen en niets doen, toch een akkoord bereikt: de komende twee jaar zal de pensioenleeftijd niet stijgen. Daarna gaat die langzamer omhoog dan de bedoeling was. En mensen zoals Johan, Hennie en Bertus krijgen de mogelijk om drie jaar eerder te stoppen met werken. Toch?

Stoer

Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar bouw bij CNV durft dat niet te zeggen. Maar zijn eerste reactie is wel positief.

“Onze oproep, soms ook tegen beter weten in, heeft toch gewerkt. En het is best uniek dat werkgevers in de bouw, de Aannemersfederatie en Bouwend Nederland, ons hier actief bij steunden. Dat vind ik best stoer. Met het akkoord krijgen we mogelijkheden om mensen met zwaardere beroepen eerder te laten stoppen met werken. Dat vind ik winst.”

Net zoals de FNV raadpleegt CNV Vakmensen de komende weken haar achterban. “Bij ons is dat niet anders. Ik weet natuurlijk niet hoe ze gaan reageren, maar ik ga ervan uit dat verstand zegeviert. Vergeet niet dat de discussie over zware beroepen jarenlang muurvast zat, nu is er beweging, dat is goed nieuws.”

Komma

Eerlijk is eerlijk. De vakbondsman weet niet precies wat die beweging achter de komma betekent. Een kwestie van doorrekenen en uitwerken.

“Er zijn allemaal bedragen genoemd, die moeten we nader bestuderen. Welke groepen kunnen we wel en niet bedienen? Het ziet er goed uit, maar we moeten de effecten nog doorgronden. Maar nogmaals, de eerste ruwe analyse, is dat iedereen in de bouw drie jaar eerder kan stoppen met werken. Dat is een doorbraak.”

Drie jaar eerder met pensioen klinkt heel wat. Het blijft echter de vraag of dat genoeg is voor de ouderen in de bouw. Ook Lokhorst realiseert zich dat. Daarom juicht hij ook niet te vroeg. Dat heeft hij na de wedstrijd Ajax Tottenham, die hij live aanschouwde in de Amsterdam Arena, wel afgeleerd.

Versleten mannen

“Het voelt alsof wij met het bevriezen van de AOW-leeftijd en de mogelijke regelingen voor zware beroepen vlak voor tijd een doelpunt hebben gemaakt. Maar na die voetbalwedstrijd weet ik weer, dat je ook in blessuretijd kunt verliezen. Voor dit akkoord is dat een wijze les.”

Het verhaal loopt onder de foto door

Bouwvakkers worden geen tachtig: Bertus en Hennie. Foto: Eran Oppenheimer

Hij denkt aan de oudere, versleten mannen in de keet. Hij weet dat zwaar werk nooit helemaal zal verdwijnen, ondanks de robotisering. Tegen Johan, Hennie en Bertus wil hij zeggen dat dit akkoord pure winst is.

Niet te algemeen ingestoken toch?

“Nogmaals dat is de handicap die we nu hebben. Nee de strijd is nog niet afgelopen, ben je gek. Hier maken we ons al jaren druk om en dat zullen we blijven doen tot er echt iets ligt.”

Negen jaar duurde het al. Nu is er witte rook. Wanneer de nieuwe ouderenregeling ingaat, is nog wel even afwachten.

“Maar wat mij betreft zo snel mogelijk. Ik hoop dat we dit al kunnen meenemen in de cao van 2020. Of dat gaat lukken, is vers twee.”

Reageer op dit artikel