nieuws

Verbod op asbestdak gaat stuk later in: pas vanaf 2028

bouwbreed 1521

Verbod op asbestdak gaat stuk later in: pas vanaf 2028

Asbestdaken blijven nog tot 2028 toegestaan. Het kabinet stelt een verbod, dat in 2024 had moeten ingaan, uit. De Eerste Kamer dreigde het voorstel anders te dwarsbomen. Ook heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven een aantal andere toezeggingen gedaan om de haalbaarheid van het verbod te vergroten.

Veel Eerste Kamerleden vrezen dat een snel verbod mensen die hun dak moeten vervangen op hoge kosten jaagt. Senatoren van VVD, CDA en PvdA neigden daarom naar een tegenstem. Verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven hoopt dat deze tegemoetkoming de senaat alsnog over de streep trekt om later dinsdag voor het verbod te stemmen.

Soms zelfs uitstel tot 2030

In schrijnende gevallen mogen gemeenten zelfs tot 2030 uitstel verlenen, schrijft Van Veldhoven aan de Eerste Kamer. Dit gaat dan om gevallen waar asbestdaksanering als gevolg van bijvoorbeeld sloop, grootschalige renovatie of verduurzamingsprojecten in de tussenliggende periode reeds is voorzien.

Ook heeft Van Veldhoven de Kamerleden een aantal andere toezeggingen gedaan, waarmee de haalbaarheid en de betaalbaarheid volgens haar mening verder vergroot worden. Zo wil de staatssecretaris dat het fonds, waarvan onlangs is toegezegd dat die er dit jaar gaat komen, maatwerk gaat bieden voor mensen die AOW ontvangen of wiens vermogen vast zit in het huis. In dat laatste geval is ook de verzilverlening beschikbaar, zodat deze wooneigenaren geen extra woonlasten hebben.

Regelingen voor mensen met AOW

Bovendien wil Van Veldhoven dat mensen met alleen een AOW-inkomen in het fonds een een drempelbedrag opnemen ter hoogte van het heffingsvrije vermogen, waardoor zij hun spaargeld niet hoeven aan te spreken.

Naast het fonds gaat de staatssecretaris ook een budget beschikbaar stellen voor schrijdende gevallen, gekoppeld aan cofinanciering en verduurzamingsmaatregelen. Dit moet steun bieden aan eigenaren van daken met asbestleien en aan eigenaren met een smalle beurs en geen lening mogen aangaan.

Ook gevelplaten

Ook wordt het mogelijk dat asbesthoudende gevelplaten worden gefinancierd uit het fonds. Deze sanering is voor  huiseigenaren niet verplicht, maar de staatssecretaris wil hen wel de mogelijkheid bieden dit direct mee te nemen.

In 2025 wil Van Veldhoven een evaluatie laten uitvoeren van de implementatie om ‘goed een vinger aan de pols te blijven houden’.

Onderzoek

Tot slot schrijft de staatssecretaris in de brief dat ze zich aansluit bij het traject van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarbij gekeken wordt of veilige risicogestuurde sanering van asbestdaken eenvoudiger en daarmee goedkoper kan worden uitgevoerd en de markt wordt verruimd. Zo voert TNO op dit moment onderzoek uit naar de mate van blootstelling tijdens het saneren van asbestdaken.

Van een verbod op asbestdaken is al vele jaren sprake, maar het kwam er maar niet van. Van Veldhoven loodste het uiteindelijk soepel door de Tweede Kamer, waar alleen de SGP tegen stemde. Maar in de Eerste Kamer, de laatste horde, stuitte ze alsnog op grote weerstand.

Reageer op dit artikel