nieuws

Vakbond dreigt met ultimatum na ‘slecht eindbod’ werkgevers kleinmetaal

bouwbreed 6885

Vakbond dreigt met ultimatum na ‘slecht eindbod’ werkgevers kleinmetaal

Werkgevers in de metaal en techniek krijgen van CNV Vakmensen een laatste kans om met “een goed cao-voorstel” te komen. Volgens cao-onderhandelaar Marco Hietkamp zal er anders snel een ultimatum volgen.

Vorige week woensdag liepen de onderhandelingen over een nieuwe cao, die onder andere geldt voor de installatiebranche, vast nadat werkgevers tot verrassing van de bonden een eindbod op tafel legde.

Daarin bieden de werkgevers een loonsverhoging van 6 procent over een periode van 24 maanden. De premie voor de vroegpensioen-regeling blijft, terwijl de regeling zelf wordt opgedoekt. Voor het generatiepact wordt budget vrijgemaakt, maar een recht is het nog niet.

Hietkamp zegt dat de bonden verbijsterd zijn over het eindbod. “Ergens in het onderhandelingstraject hadden we een punt bereikt waar de kaarten veel beter lagen. Naar dat punt kunnen – nee, moeten – we volgens mij terug.”

‘Bij een nee van werkgevers zijn acties zo goed als zeker’

CNV Vakmensen is daarom bereid om het eindbod van werkgevers te negeren. Maar dan moet er wel voor 18 juni een beter bod komen. “Dus wat ons betreft is dat een uitnodiging om nog een keer rond de onderhandelingstafel plaats te nemen, voordat dit cao-traject uit de hand loopt”, zegt Hietkamp. “En dat het uit de hand loopt is dan wel zeker. Want bij een ‘nee’ van de werkgevers zijn acties zo goed als zeker.”

Onder de cao Metaal en Techniek vallen ongeveer 300.000 werknemers. Zij werken onder meer bij installatiebedrijven, isolatiebedrijven en metaalbewerkingsbedrijven.

Reageer op dit artikel