nieuws

Sterke opmars buitenlanders op bouwplaats: 40 procent nieuwe banen naar niet-Nederlanders

bouwbreed 580

Sterke opmars buitenlanders op bouwplaats: 40 procent nieuwe banen naar niet-Nederlanders

De bouw kan niet zonder buitenlandse arbeidskrachten. Een op de vier medewerkers komt volgend jaar van over de grens. 40 procent van de nieuwe banen gaat naar niet-Nederlanders.

Dat blijkt uit een studie van het Economisch Instituut voor de Bouw. Nu de bouwsector in Nederland moeilijk aan nieuwe arbeidskrachten komt, wordt er voor extra mankracht meer naar versterking uit voornamelijk Polen en Bulgarije gekeken.

Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal buitenlandse werkers op Nederlandse bouwplaatsen met 20 procent tot bijna 41.000. In 2017 werkten er in totaal 195.000 arbeidskrachten in de bouw. Het EIB verwacht dat het aantal buitenlanders verder zal stijgen tot 53.000 in 2020.

Het grootste deel van de in het buitenland geboren werkenden (15.000) werkt als zelfstandige, maar de groep werknemers is ook groot: bijna 11.000. Het aantal geschatte gedetacheerden (5.000) ligt lager dan het aantal uitzendkrachten (10.000).

Personeelstekort belangrijke reden opmars buitenlanders

Beroepen met veel buitenlanders zijn onder andere betonijzervlechters, betonwerkers, steigerbouwers en stukadoors. Bij specialistische bouwbedrijven ligt het aandeel buitenlanders het hoogst. Bij grote gespecialiseerde bedrijven is het aandeel bedrijven dat met buitenlanders krachten zegt te werken bijna 45 procent. Bij kleine gespecialiseerde aannemers is dat aandeel 20 procent. In de algemene bouw heeft een kwart van de bedrijven buitenlanders aan het werk. Bij het kleinbedrijf is dat 15 procent.

Veruit de belangrijkste reden om voor buitenlandse arbeiders te kiezen is het personeelstekort. Slechts 12 procent van de bouwers noemt de lagere kosten van de buitenlanders als reden om ze aan het werk te zetten. Buitenlandse medewerkers zijn niet of nauwelijks goedkoper dan Nederlanders. Het EIB schat dat de tarieven van de buitenlanders tussen de 32 en 38 euro schommelen.

Polen (8.890) en Turkije (5.565) zijn landen waar de helft van de arbeidskrachten vandaan komen. Het aantal Polen groeide tussen 2015 en 2017 met 27 procent. Het aantal Turken groeide in die periode met 10 procent.

Bulgaren en Roemenen maakten relatief gezien de grootste opmars in de Nederlandse bouw. Het aantal Bulgaren groeide tussen 2015 en 2017 met 97 procent naar bijna 3.000. Het aantal Roemenen groeide met 107 procent naar bijna 900.

Ervaren buitenlandse krachten leveren goede kwaliteit

De extra handen zijn door de krappe arbeidsmarkt in Nederland hard nodig, maar de grotere rol van buitenlanders brengt risico’s voor de veiligheid met zich mee. Door de taalbarrière komen niet alle veiligheidsvoorschriften altijd goed door, waardoor die regels soms niet worden opgevolgd. Problemen door gebrekkige vakkennis van buitenlanders, komen volgens het EIB minder vaak voor. “Ervaren buitenlandse arbeidskrachten scoren niet ongunstig ten opzichte in vergelijking met ervaren Nederlandse arbeidskrachten”, aldus het EIB.

Nederlandse werkgevers zijn over het algemeen positiever over de buitenlandse arbeidskrachten dan werknemers en zzp’s.

Waarom Polen graag in Nederland werken? “Duitsers schreeuwen, Nederlanders betalen goed.”

Waarom Polen graag in Nederland werken? “Duitsers schreeuwen, Nederlanders betalen goed.”

Reageer op dit artikel