nieuws

Parkeergarage Wormerveer stortte in door constructiefout; aannemer verantwoordelijk

bouwbreed 5000

Parkeergarage Wormerveer stortte in door constructiefout; aannemer verantwoordelijk

De parkeergarage in Wormerveer is vorig jaar september ingestort door een fout in de constructie. Aannemer Van Braam-Minnesma is verantwoordelijk, blijkt uit een uitgebreid technisch onderzoek van adviesbureau Hageman.

Het adviesbureau stelt dat de garage is ingestort door het bezwijken van een stalen ligger in de betonvloer, wat de gemeente Zaanstad al eerder constateerde. Het onderzoek wijst uit dat dit komt door het bezwijken van lassen aan het uiteinde van een stalen balk [hoed ligger], ter plaatse van de oplegging.

Ook deels fabricagefout

De fout is voornamelijk ontstaan bij de detailengineering van de constructie, wat onder de verantwoordelijk van de aannemer valt. In mindere mate is er ook sprake van een fabricagefout.

Van Braam-Minnesma, die de garage in 2010 heeft gebouwd, laat weten dat de lessen van het voorval opgenomen zijn in de organisatie. Na het ongeval heeft aannemer ‘direct haar verantwoordelijk genomen’.

‘Ook nog eens fabrikant failliet gegaan’

“We hebben heel snel alle informatie over het werk verzameld. Helaas bleek de leverancier/fabrikant van het staalwerk ook nog eens failliet te zijn gegaan. Maar dankzij een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen ligt er nu een gedegen herstelplan”, reageert directeur Peter van Gelder, die tijdens de bouw overigens nog niet aan de hoofd stond van de organisatie.

De directeur stelt dat een gebeurtenis als deze ‘uitzonderlijk’ is en dat hij voornemens is dat ook zo te houden. “We zijn vooral heel dankbaar dat zich geen persoonlijke ongelukken hebben voorgedaan. Nu het onderzoek is afgerond, en de herstelwerkzaamheden zijn gestart, kunnen we onze blik op de toekomst richten.”

Herstel

Van Braam-Minnesma heeft ingenieursbureau Witteveen + Bos gevraagd, als externe constructeur, om een herstelplan op te stellen voor de parkeergarage. Dit herstelplan is gericht op het herstellen van de constructie van de parkeergarage met als doel de parkeergarage en de supermarkt (en belendingen) binnen enkele weken te kunnen vrijgeven voor het opnieuw inrichten van de supermarkt.

Naar verwachting zijn de herstelwerkzaamheden deze zomer afgerond.

Reageer op dit artikel