nieuws

Gevel lange tijd op punt van instorten: ‘Te krappe voegen mogelijk oorzaak’

bouwbreed 1770

Gevel lange tijd op punt van instorten: ‘Te krappe voegen mogelijk oorzaak’

De gevel van een huizenblok in de Lorentzstraat in Ridderkerk heeft maandagavond een tijd lang op het punt van instorten gestaan. Bakstenen en de buitenmuur dreigden naar beneden te vallen. Te krappe voegen zijn waarschijnlijk de oorzaak.

“De voegen tussen de huizen zijn te krap geweest voor deze extreme hitte”, is de voorlopige conclusie van bouwinspecteur Jos Campfens, na een tweede inspectie vanmorgen met een hoogwerker. “Beton zet uit met deze warmte en had te weinig ruimte.”

De gevels van de huizen uit de jaren 90 hingen gisteravond bij twee woningen zichtbaar bol. De huizen zijn inmiddels veilig verklaard.

Muur weggehaald

Een bouwbedrijf heeft vannacht een deel van de buitenmuur weggehaald, zodat de losgekomen stenen niet naar beneden konden vallen.

De woningen van de nummers 1 tot en met 28 werden maandagavond ontruimd en opgevangen in het nabijgelegen verpleeghuis ’t Ronde Sant. De meeste bewoners konden tegen einde van de avond terug.

Alarmnummer

Volgens RTV Rijnmond konden bewoners vanwege de storing eerder op de dag het alarmnummer 112 niet bereiken. Een bewoner kende iemand van de brandweer, diegene werd ingeseind op zijn persoonlijke mobiel, waarna de brandweerman poolshoogte kwam nemen.

Reageer op dit artikel