nieuws

Bouwdirecteur geeft fout instorting parkeergarage toe: ‘Ben vooral opgelucht’

bouwbreed 6244

Bouwdirecteur geeft fout instorting parkeergarage toe: ‘Ben vooral opgelucht’
Fotograaf Ronald Bakker

“We nemen de volledige verantwoordelijkheid”. Directeur Peter van Gelder is een dag nadat de conclusie over de instorting van de parkeergarage in Wormerveer naar buiten is gekomen, open en eerlijk. Hij geeft toe dat het ongeval van september vorig jaar gebeurde door een fout van zíjn bedrijf.

Opluchting. Dat is het gevoel dat bij Van Gelder heerst nu eindelijk bekend is wat de oorzaak is. Driekwart jaar heeft hij op het rapport moeten wachten en nu kan hij zich eindelijk volledig op het herstel richten. Boos, of gefrustreerd is hij niet. De directeur die sinds 2013 aan het hoofd staat van het bouwbedrijf geeft eerlijk toe dat de fout in de detailengineering bij hen ligt.

De fout is dus gemaakt in de detailengineering. Leg uit.
“Klopt. Het is gebeurd in de voorfase van het proces, tijdens het ontwerp. Het gaat om een fout in een detail, in de staalconstructie.”

Maar er werd ook gesproken over een fabricagefout. Hoe zit dat dan?
“Ja, die is gemaakt als gevolg van de fout in het ontwerp. Logischerwijs gaat de fabricage ook mis als het in het ontwerp verkeerd staat.”

Dus u bent het eens met de conclusie dat dit jullie fout is?
“Ja, over de grote lijnen wel. We nemen dan ook onze volledige verantwoordelijkheid.”

Geen gang naar de rechter?
“Nee. Ik wil benadrukken dat we heel goed samenwerken met de gemeente en de opdrachtgever. We hebben de kans gekregen om de oorzaak rustig en goed te onderzoeken en dat is nu gebeurd. Samenwerken zit in ons bloed.”

Draait Van Braam-Minnesma volledig voor de kosten op?
“Ja, juridisch gezien komen die op ons bordje. We hebben gelukkig wel een verzekering voor bouw en ontwerp. De verzekeraar is nu aan het kijken naar de exacte dekkingsgraad, dus of het volledig vergoed wordt is nu nog niet duidelijk.”

Hoe hoog zijn de kosten?
“Daar kan ik nog niets over zeggen, we zijn nog bezig met herstel, dus de kosten zijn nog niet bekend.”

Gaat het om tonnen, miljoenen?
“Dat weet ik nog niet. Het begint bij tonnen en het loopt waarschijnlijk wel op tot miljoenen. Het gaat in ieder geval over een aanzienlijk bedrag.”

Heeft dit voorval een grote impact gehad op uw bedrijf?
“Ja, enorm. Daarom zijn we opgelucht dat de conclusie er nu ligt. Nu kunnen we ons volledig op herstel richten.”

Jullie hebben je lesje wel geleerd, meldde u eerder. Bij de volgende parkeergarage let u extra op het ontwerp?
“Ja, maar dat doen we ook bij de bouw van een woning. Dat is niet anders. Het is natuurlijk logisch dat we er nu extra op letten.”

Reageer op dit artikel