nieuws

Beladen bouwwet stevent af op meerderheid in Eerste Kamer: ‘nog één stem nodig’

bouwbreed 2021

Beladen bouwwet stevent af op meerderheid in Eerste Kamer: ‘nog één stem nodig’
Minister Ollongren hoopt dinsdag op een meerderheid

De wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die kopers van nieuwbouwwoningen beter moet beschermen tegen bouwfouten, lijkt af te stevenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Naast de VVD, de PvdA en D66 neigen ook de SGP en GroenLinks voor te stemmen. Dinsdagmiddag heeft de minister nog wel één extra stem nodig.

“Of ze van de VVD of het CDA al aan mijn bureau zijn geweest? Als dat al zo was, zou ik dat je nu niet tegen jou zeggen”, verklaart Peter Schalk, senator van de SGP, tegen Cobouw.

“Maar onderhandelen over wetten is in de Eerste Kamer sowieso niet gebruikelijk”, gaat hij door.

Schalk beseft als geen ander wat er op het spel staat dinsdagmiddag. “Wat hij gaat doen? Wij stemmen voor. Waarom? In dit geval volgen wij onze partij in de Tweede Kamer.”

Hoe logisch zijn uitleg ook klinkt, bij deze wet, waarover de senaat dinsdagmiddag om half twee stemt, is helemaal niets nog logisch. Ja, iedereen vindt dat er iets moet gebeuren aan het haperende stelsel van bouwtoezicht, met een gebrek aan toezichthouders en controle bij oplevering, maar daar is ook alles mee gezegd. Het CDA stemde ook voor in de Tweede Kamer, maar wat het dinsdag gaat doen…

Elke stem is er eentje

Hoe dan ook zal minister Ollongren blij zijn met de steun van de SGP, elke stem is er eentje, maar of ze het daarmee gaat redden is vers twee. Bij het kritische CDA nemen ze op de dag zelf (dinsdag) pas een besluit en ook bij GroenLinks, bellen senatoren, ondanks een toenemend optimisme, nog druk met elkaar.

 

“Wat wij gaan doen? Daar kan ik nog niets over zeggen”, reageert CDA-senator Greetje de Vries. “Morgenochtend (dinsdagochtend) komen we met de fractie nog een keer bij elkaar en bepalen we ons definitieve standpunt.”

Bij GroenLinks staan ze er ook zo in. Pas een paar uur voor de stemming, zullen ze ook daar de balans op maken.

Gebroken ribben

“Helaas kan ik er zelf niet bij aanwezig zijn”, laat Frits Lintmeijer weten vanuit Rome. “Tijdens een onschuldige fietstocht ben ik gevallen, en brak ik mijn ribben.”

De senator van GroenLinks was tijdens de derde termijn met de minister opvallend kritisch. De minister beloofde zijn zorgen weg te nemen in een brief. Die kwam er afgelopen vrijdag.

“Maar zoals gezegd, zal morgen pas duidelijk worden wat we gaan doen”, besluit Lintmeijer.

Zelfs met eventuele steun van GroenLinks (goed voor vier zetels) komt de minister (VVD 13 zetels, D66 10 zetels, PvdA 8 zetels, SGP 2 zetels) nog altijd een stem te kort.

Hoofdelijke stemming

50Plus zou Ollongren aan een meerderheid kunnen helpen, maar senator Martine Baay-Timmerman weigert aan de vooravond van misschien wel een historische bouwdag het verlossende woord te geven. “We zijn er nog niet uit.”

Senatoren van andere kleinere partijen, zoals OSF, die ook doorslaggevend kunnen zijn, zijn onbereikbaar voor commentaar of willen inhoudelijk weinig kwijt. Van Schalk wel, die heeft niets te verbergen.

Maar hoe dit afloopt, durft hij niet te voorspellen. “Er kan nog van alles gebeuren, misschien komt er wel een hoofdelijke stemming”, besluit Schalk van de SGP.

“Die is niet aangevraagd”, vult een woordvoerder van de Eerste Kamer aan. Zijn  voorspelling? “Ik zou het eerlijk gezegd echt niet weten. Ook ik was de afgelopen weken met reces.”

Eigenlijk zou de Eerste Kamer op 4 juli 2017 stemmen over de wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Omdat het wetvoorstel toen niet op een meerderheid kon rekenen, besloot de toenmalige minister de stemming op verzoek van de Eerste Kamer aan te houden.

De huidige minister Kajsa Ollongren zocht draagvlak en sloot een Bestuursakkoord met gemeenten. Daarin staat onder meer dat de wet pas ingaat, als uit experimenten aantoonbaar is bewezen, dat de bouwsector klaar is voor een nieuw stelsel met een oplevertoets en private kwaliteitsborgers. De wet gaat op zijn vroegst in op 1 januari 2021.

Reageer op dit artikel