nieuws

‘Tientallen slachtoffers door blunders met cv-ketel’

bouwbreed 3874

‘Tientallen slachtoffers door blunders met cv-ketel’

Sinds het najaar zijn zeker 74 mensen naar het ziekenhuis afgevoerd en twee overleden door koolmonoxidevergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek van BNR. Een verplicht certificaat voor installateurs van CV-ketels moet vanaf 2020 iets doen aan het aantal ongevallen met gastoestellen, maar niet iedereen is enthousiast over het wetsvoorstel van de minister

Jaarlijks 5 tot 10 slachtoffers, elk jaar honderden gewonden. De conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over prutswerk in CV-ketelland waren in 2016 meedogenloos: koolmonoxide is een onderschat en onbegrepen gevaar.

De minister beloofde beterschap, maar drie jaar later is er nog altijd discussie over wettelijke eisen die begin 2020 in moeten gaan. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de verplichte certificaten voor installateurs van cv-ketels.

Techniek Nederland, brancheorganisatie voor installateurs, juicht de regels toe, maar vreest dat het een te dure grap wordt. “De certificering moet wel betaalbaar zijn voor het mkb en zzp’ers”, licht een woordvoerder van Techniek Nederland de zorgen toe. De belangenbehartiger wil ook dat de verkoop van cv-ketels aan particulieren verboden wordt: “Dat is vragen om problemen.”

Of de Tweede Kamer gevoelig is voor die kritiek moet morgen blijken. BNR publiceerde vandaag cijfers op basis van artikelen over vergiftiging met koolmonoxide die sinds het najaar van 2018 het nieuws haalden.

Uit die cijfers blijkt dat er zeker 74 mensen naar het ziekenhuis zijn afgevoerd in krap een half jaar tijd. In die tijd waren er zeker twee doden.

 

Reageer op dit artikel