nieuws

Ontroerend eerbetoon aan verongelukte kraanmachinist: alle gieken wijzen minuut lang naar Den Haag

bouwbreed 8915

Ontroerend eerbetoon aan verongelukte kraanmachinist: alle gieken wijzen minuut lang naar Den Haag

Kraanmachinisten in Nederland stonden onlangs op indrukwekkende wijze stil bij de 24-jarige kraanmachinist die op 22 mei om het leven kwam: om precies twaalf uur wezen de gieken van vrijwel alle kranen in Nederland een minuut lang in de richting van Den Haag, de stad waar het noodlottige ongeval plaatsvond.

Rond de klok van half 5, op 22 mei 2019, hoorden omstaanders gegil en een gigantische klap. Niet veel later is het besef daar. De kraanmachinist leeft niet meer. Vermoedelijk is de bouwlift neergestort, maar wat er precies is gebeurd, daar op die bouwplaats in Den Haag, is nog onduidelijk.

Veiligheid in de bouw

Veiligheid in de bouw

Bijna 24 uur later is wel bekend dat het ongeval op een project plaatsvond van Stebru, dat maakt het des te pijnlijker. Tien jaar geleden kwam er namelijk ook al een kraanmachinist om het leven op een bouwplaats van de aannemer uit Nieuwerkerk aan de IJssel. Toen was het in Rotterdam, toen stortte de torenkraan in.

“Het is alsof de geschiedenis zich herhaalt”, reageert Joop Steenbrugge, oprichter van het familiebedrijf.

De 24-jarige kraanmachinist die omkwam, werkte voor MPL uit Waspik. “Ik kende hem goed, hij zat al geruime tijd in het vak”, laat een medewerker van MPL weten.

Eerbetoon

Over de toedracht wil de specialist in torenkraanmachinisten niets kwijt. “Dat zijn ze nu aan het onderzoeken, dus ik kan daar geen uitspraken over doen. Het is al erg genoeg, dat dit gebeurt, wij leven mee met de familie en de betrokkenen. Nee, de kraan was niet van ons, wij leveren alleen personeel.”

Om twaalf uur stonden zo’n beetje alle kraanmachinisten in Nederland stil bij de dood van de jongen.

“Iedereen had zijn giek een minuut lang in de richting van Den Haag gezet. Bijna in heel Nederland, we hebben heel veel collega’s kunnen bereiken.”


Op twitter staan verschillende foto’s en filmpjes, zoals deze.

 

Reageer op dit artikel