nieuws

Onderzoek: ‘zzp’ers hanteren helemaal geen torenhoge tarieven’

bouwbreed 2804

Onderzoek: ‘zzp’ers hanteren helemaal geen torenhoge tarieven’

Dat zzp’ers tegenwoordig ‘absurde’ tarieven hanteren, is een fabeltje, stelt Zelfstandigen Bouw na een eigen enquête onder zzp’ers. Daaruit blijkt dat een zelfstandige niet meer dan een werknemer kost.

Aanleiding voor de enquête waren geluiden dat zzp’ers misbruik maken van het groeiend tekort aan vakmensen en absurde tarieven afdwingen. Dat zou de kosten opdrijven en vooral de bouw van broodnodige woningen afremmen omdat dit minder lucratief is.

‘Zzp’er vult niet zijn zakken, maar vastgoedbedrijven’

Dat beeld klopt niet, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. “Het zijn niet de ‘dure’ zzp’ers die de bouw parten spelen maar het tekort aan vakmensen. En het zijn niet de zzp’ers die hun zakken vullen maar de vastgoedbedrijven die misbruik maken van het tekort aan woningen.”

Nog geen 40 euro per uur

Uit de enquête  onder duizend zzp’ers blijkt dat 43 procent een tarief hanteert van nog geen 40 euro per uur. Eveneens vraagt 43 procent tussen de 40 en 45 euro per uur. De kosten van een vakman-werknemer bewegen zich al jaren tussen de 40 en 45 euro per uur, stelt Zelfstandigen Bouw. Slechts 14 procent van de zzp’ers vraagt meer.

De tarieven zijn de afgelopen jaren wel aanmerkelijk gestegen, zegt Verhoef. “Maar de zzp’er had dan ook een inhaalslag te maken. Tijdens de crisisjaren daalden de tarieven tot een dieptepunt en had maar 5 procent van de zzp’ers een uurtarief van 40 euro of meer. Dat is godzijdank verleden tijd.”

Reageer op dit artikel