nieuws

Nederlandse en Belgische bouwers lopen wereldwijd voorop met robotisering

bouwbreed 899

Nederlandse en Belgische bouwers lopen wereldwijd voorop met robotisering
De gevel-robot aan het werk. In één uur een hele gevel.

Robots in de bouw tref je wereldwijd het meest aan in Nederland in België. Ten opzichte van de industrie stelt de robotisering in de bouw echter nog niet veel voor.

Dat blijkt uit onderzoek van ING. In de lage landen zijn er 1,5 robots per 10.000 werknemers in de bouw. In de Europa zijn er gemiddeld 1,2 robots voor dat aantal werknemers. In Japan iets meer: 1,3. Zowel China als de VS scoren nog veel lager.

De oorzaak ligt volgens ING vermoedelijk in de relatief hoge loonkosten in Nederland en België. Robotisering wordt daardoor sneller financieel interessant. Nederland heeft als voordeel dat door het relatief hoge aandeel seriematige gebouwde woningen, zoals rijtjeswoningen, werkzaamheden ook relatief eenvoudiger gerobotiseerd kunnen worden.

1,5 robot per 10.000 werknemers

Vergeleken met de industrie heeft de bouw echter nog een lange weg te gaan.  Tegenover 1,5 robot per 10.000 medewerkers in de bouw staan er bijna 200 (per 10.000) in de industrie. Een Nederlandse bouwmedewerker heeft voor 11.000 euro aan machines tot zijn beschikking. In de industrie is dat met ruim 110.000 euro tien keer zoveel.

Bouwbedrijven hebben een zeer hoge mate van flexibiliteit nodig, verklaart ING het verschil. Industrialisering biedt dat niet. Hoge investeringskosten en wisselende locaties maken het lastig om te robotiseren.

Met robots meer flexibiliteit mogelijk

In de bouw moeten bedrijven bij ieder project iets anders bouwen, terwijl de dure machines zich niet gemakkelijk laten verplaatsen. “Bovendien hebben ze te maken met een volatiele markt waar het vaak rennen of stilstaan is waardoor ze snel op en af moeten schalen. Dat gaat niet samen met een grote kapitaalintensiteit”, aldus de bank.

De nieuwe technologie van robotisering in combinatie met prefab biedt deels een oplossing voor verdere industrialisering, meent ING. “Want met robots is wel meer flexibiliteit mogelijk dan met ouderwetse machines die vaak maar één ding kunnen.”

Robot werkt beter in de fabriek

In de bouw zijn verschillende werkzaamheden, zoals metselen, geschikt voor uitvoering door robots, stelt de bank. “In tegenstelling tot een machine kan een robot ook verschillende programmeerbare taken uitvoeren wat zeer belangrijk is in de bouw waar ieder project vaak weer anders is. De opkomst van prefab stimuleert daarbij omdat het in een fabriek eenvoudiger is om robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats bij wisselende (weers)omstandigheden.”

Toch is de opkomst van robots in de bouw niet vanzelfsprekend. “Robots kunnen dan wel verschillende werkzaamheden in de bouw doen, de hoge investeringskosten zijn voor bouwbedrijven vaak een probleem omdat zij niet weten of ze deze terugverdienen als het ook weer eens economisch tegenzit. Daarnaast zijn niet alle bouwwerkzaamheden in een fabriekshal uit te voeren, waardoor het transport van robots van de ene naar de andere bouwlocatie in weer en wind ook een heikel knelpunt blijft.”

De man die de bouwrobots naar Friesland bracht

De man die de bouwrobots naar Friesland bracht

Dik Wessels in 2015: 'Bouw keek met argusogen naar industrialisatie'

Dik Wessels in 2015: 'Bouw keek met argusogen naar industrialisatie'

Reageer op dit artikel