nieuws

De Nijs behaalt ondanks ‘moeilijke’ bouwprojecten hogere winst

bouwbreed 1943

De Nijs behaalt ondanks ‘moeilijke’ bouwprojecten hogere winst
De Steltloper, gebouwd door M.J. de Nijs voor opdrachtgever Wonam. Foto: Ruud Jonkers

Ontwikkelende bouwer M.J. De Nijs heeft zijn omzet en winst licht zien stijgen, ondanks een aantal moeilijke bouwprojecten. De orderportefeuille is nog nooit zo goed gevuld geweest.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf uit Warmenhuizen. De bouwproductie van de nummer 20 uit de Cobouw50 steeg van 239 naar 250 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 4,5 miljoen euro (2017: 3,4 miljoen euro). “Een redelijk resultaat, dat in relatie tot de geleverde omzet te laag is”, oordeelt de directie bestaande uit Winfred en Daniëlle de Nijs. Een belangrijk deel van het resultaat is afkomstig van de verkoop van onroerend goed.

De directeuren spreken van een “een aantal moeilijk projecten” waar het bedrijf in 2018 mee te maken heeft gehad, zonder de projecten bij naam te noemen. Het bouwbedrijf is niet de enige dat last ondervindt in de sector, ziet de directie “Er is nog nooit zoveel productie geweest en toch heeft de branche bouwnijverheid het extreem moeilijk. De oplopende grondprijzen, oplopende prijzen van de gespecialiseerde toeleveranciers, maar ook van gewone leveranciers en een tekort aan vakbekwaam personeel in de bouwnijverheid zijn hier onder meer oorzaak van.”

Markt raakt gewend aan hoge bouwkosten

De stijgende prijzen hoeven de bouw overigens niet af te remmen, menen de directeuren. De markt begint “gewend te geraken aan het nieuwe prijsniveau dat zich in de afgelopen jaren heeft gekenmerkt door enorme prijsstijgingen”.

De orderportefeuille van De Nijs was nog nooit zo goed gevuld geweest. Er zit voor 365 miljoen euro werk in de pijplijn, 50 miljoen meer dan het jaar ervoor. In 2018 schoof de start van een groot aantal opdrachten op in de tijd. Een deel van de bouwproductie schuift mede daardoor ook door naar 2019.

Vertragingen in de bouwproductie worden soms veroorzaakt door energiebedrijven die het “buitengewoon moeilijk hebben om afspraken na te komen”. Dat leidt tot discussies. “Helaas heeft dit op een aantal werken tot schadeclaims geleid.”

De lagere bouwproductie voor klanten werd gecompenseerd door productie voor projecten die De Nijs zelf ontwikkeld. De omvang van de productie zal in 2019, mede door het aantal werken dat nu in de bouw gestart is, het niveau van 2018 gaan benaderen, verwachten de Noord-Hollanders.

Corporaties zijn helemaal terug in bouwproductie

De Nijs heeft het afgelopen jaar meer omzet in de woningbouw behaald en minder in de utiliteitsbouw. “Het behoud van een gezonde mix van opdrachten is gezien de huidige marktomstandigheden niet eenvoudig. De vraag naar woningbouw is vele malen groter dan naar utilitaire werken.” Volgens de De Nijs-directie zijn corporaties helemaal terug in het speelveld van bouwproductie.

Bijzondere projecten van De Nijs die in 2019 zullen starten zijn onder meer de woningbouwprojecten Valeriusplein te Amsterdam en het missiehuis in Hoorn. Ook de transformatie van het KPMG-kantoor in Amstelveen naar woningen valt op.

De Nijs kreeg te maken met klachten Pontsteiger

De Nijs kreeg onlangs te maken met klachten van bewoners over de Pontsteiger. Sommige huurders in de torens worden gek van de leefgeluiden van hun buren. Een eerste onderzoek wees uit dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit. Toch heeft gebouweigenaar Bouwinvest een extra onderzoek gestart. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend. De bouwcombinatie van De Nijs en Dura Vermeer zou het gebouw eind april van dit jaar opleveren.  De Nijs gaat in het jaarverslag niet in op de door de bewoners ervaren problemen.

Reageer op dit artikel