Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

“Consument vindt zeven jaar terugverdientijd zonnepanelen te lang”

bouwbreed 3286

“Consument vindt zeven jaar terugverdientijd zonnepanelen te lang”

De nieuwe stimuleringsregeling voor zonnepanelen die minister Wiebes recent aankondigde wordt aarzelend ontvangen. Volgens onderzoeksbureau Dutch New Energy Research vindt vier op de vijf consumenten de terugverdientijd van meer dan zeven jaar te lang.

Dat blijkt uit het jongste kwartaalonderzoek, de Dutch Solar Quarterly van  het onderzoeksbureau. Eind april maakte Wiebes de details bekend van zijn nieuwe stimuleringsregeling die in 2023 moet ingaan en die in de plaats komt van de huidige salderingsregeling. Slechts 20% van de consumenten geeft volgens DNER aan zonnepanelen aan te schaffen bij een terugverdientijd van 7 jaar.
“Het uitgangspunt van 7 jaar sluit niet aan bij de investeringsbereidheid van de consument én niet bij de klimaatdoelen die dit kabinet heeft gesteld”, aldus Rolf Heynen, directeur van DNER.

Volgens het onderzoeksbureau ligt de gemiddelde terugverdientijd van een zonnepanelensysteem op dit moment tussen de 5 en 6 jaar. En “hoewel 7 jaar een prima uitgangspunt lijkt voor een systeem dat minimaal 25 jaar meegaat, blijkt uit onderzoek dat de meeste consumenten pas zullen investeren bij een terugverdientijd tot 5 jaar.”

Investeringszekerheid is wèl positief

DNER noemt het positief dat het voorstel van minister Wiebes de consument tenminste enige investeringszekerheid biedt. Toch adviseert het bureau de minister om de uitgangspunten van de nieuwe regeling aan te passen. “Zeker nu blijkt dat de voorgestelde terugverdientijd van ruim 7 jaar slechts voor ongeveer 20% een acceptabele terugverdientermijn is en we de klimaatdoelen niet lijken te halen.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels