nieuws

‘Aantal faillissementen bouw gaat 10 procent stijgen’

bouwbreed 2824

‘Aantal faillissementen bouw gaat 10 procent stijgen’

Het aantal faillissementen in de bouw zal dit jaar met 10 procent of meer stijgen. Dat verwacht ABN Amro.

Oorzaak van de slechtere markt zijn de stijgende kosten en een lagere bouwproductie. Ook is het aantal eenmanszaken in de bouwsector de laatste jaren flink gestegen. Deze bedrijven zijn volgens de bank extra kwetsbaar, bijvoorbeeld als opdrachten worden uitgesteld.

Het aantal faillissementen in de bouw piekte in 2013. Daarna volgde een scherpe daling. Het huidige aantal ligt inmiddels 73 procent onder de piek. De daling liep parallel met het herstel van de bouwproductie vanaf 2014. Per saldo stijgt het aantal faillissementen inmiddels weer.

Vooral veel eenmanszaken op de fles

In het eerste kwartaal gingen er weliswaar jaar-op-jaar 4,5 procent minder bedrijven failliet, maar nam het aantal failliete eenmanszaken jaar-op-jaar met 26,8 procent toe. “Bouwbedrijven hebben last van hoge bouwkosten die niet altijd ingecalculeerd zijn. Door de relatief lage marges in de bouw heeft dit meteen een stevig effect”, aldus ABN Amro. Eenmanszaken in de bouw failleren relatief vaak in vergelijking met andere sectoren. Bouwprojecten worden vaak uitgesteld waardoor eenmanszaken soms hun schulden niet meer kunnen betalen.

In de bouw ligt het aantal faillissementen van oudsher hoger dan bij alle sectoren. Door de scherpe daling van het aantal faillissementen en de sterke stijging van het aantal eenmanszaken is de faillissementsgraad inmiddels vergelijkbaar met het gemiddelde van alle sectoren. Inmiddels is 85 procent van de bedrijven in de bouw een eenmanszaak. In 2007 was dit nog 70 procent.

Reageer op dit artikel