nieuws

CPB: Nog nooit zoveel bouwbedrijven, aantal zzp’ers stijgt explosief

bouwbreed 873

CPB: Nog nooit zoveel bouwbedrijven, aantal zzp’ers stijgt explosief

Het aantal bouwbedrijven is gestegen tot 182.000 gestegen, het hoogste aantal ooit gemeten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van begin 2018 waren er 8 procent meer bedrijven. Vooral het aantal zzp’ers stijgt explosief.

Van alle bouwbedrijven zijn de meeste actief in de gespecialiseerde bouw, onder meer als installateur, timmerman, loodgieter, stukadoor en schilder. In totaal gaat het in die categorie om ruim 97.000 bedrijven. Daarnaast waren er bijna 76.000 ondernemingen in de algemene bouw en projectontwikkeling. In de grond-, water- en wegenbouw zijn bijna 9000 bedrijven actief.

Zuid Holland koploper

Zuid-Holland is de provincie met de meeste bouwbedrijven. De toename was daar ook het grootst, zowel relatief als in absolute aantallen bedrijven. Daar zijn nu ruim 44.000 bouwbedrijven, een toename van meer dan 11 procent.

Na Zuid-Holland bevinden zich de meeste bedrijfsvestigingen in Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht. In deze provincies was de toename van het aantal vestigingen ten opzichte van 2018 ook het grootst. Procentueel was de grootste groei na Zuid-Holland in Utrecht (10,8 procent) en Flevoland (9,2 procent).

De meeste bedrijven kwamen erbij in de algemene bouw, elektrotechnische bouwinstallatie, timmerbedrijven, vloer- en wandafwerkingsbedrijven, grondverzetbedrijven, schilders- en glaszetbedrijven, metsel- en voegbedrijven, loodgieters- en fittersbedrijven en stukadoors.

Veel betonvlechters in Den Haag

De gespecialiseerde bouw is relatief het sterkst vertegenwoordigd in Overijssel (60,3 procent van de vestigingen in de bouw), het minst in Zeeland (48,9 procent). De algemene bouw is het minst sterk vertegenwoordigd in Overijssel (33,2 procent) en het meest in Noord-Holland (46,5 procent).

In Den Haag is van alle gemeenten het grootste aantal bouwbedrijven gevestigd. Daar was in 2018 ook de toename het grootst. Het aantal vestigingen in de bouwnijverheid nam er toe met 1790 tot 10.155 op 1 januari 2019.

Amsterdam (6315 vestigingen) heeft iets meer bouwbedrijven dan Rotterdam (6250 vestigingen), maar in Rotterdam is de groei groter (plus 975 vestigingen tegen plus 635 vestigingen in Amsterdam).

De algemene bouw is in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met afstand de grootste bouwsector. In Amsterdam en Rotterdam komen daarna de timmerbedrijven, in Den Haag de betonvlechters.

Reageer op dit artikel