nieuws

Meer meisjes starten met bouwkundige opleiding

bouwbreed 1156

Meer meisjes starten met bouwkundige opleiding

Het aantal meisjes in bouwkundige hbo-opleidingen is in 2017 licht gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Bij mbo-opleidingen is het aantal meisjes zo goed als gelijk gebleven, blijkt uit de nieuwste cijfers van het VHTO, een landelijk expertise centrum dat zich inzet voor meer meiden in de sector.

In 2016 was van alle instromers in bouwkundige hbo-opleidingen nog 33 procent vrouw, terwijl een jaar later al 36 procent vrouw is. De totale instroom van jongens en meisjes is in dat jaar ook toegenomen, van 1414 naar 1460 leerlingen, maar toch is er dan een lichte stijging te zien in het aantal meisjes die de opleiding zijn gaan doen. Het verschil met 2012 is nog groter, toen was van de 1695 instromers, slechts 25 procent vrouw.

Mbo: 5 procent meisje

Bij mbo-opleidingen is het percentage vrouwen in 2016 en 2017 zo goed als gelijk gebleven: daar is in beide jaren van de totale instroom zo’n 5 procent vrouw. Ook de totale instroom nam daar nauwelijks toe. In vergelijking met 2012 is er overigens wel een stijging te bespeuren, toen was van de 3995 instromers (2017: 3554) slechts 3 procent vrouw.

VHTO probeert al jaren de interesse voor meisjes in de bouw en techniek te vergroten. Sinds 2010 organiseert de organisatie Girlsday, een dag waarop bedrijven door het hele land hun deuren openen voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar. Donderdag 11 april 2019 is het opnieuw Girlsday en dan openen 366 bedrijven hun deuren. Naar verwachting doen er ruim 11.000 meisjes mee.

Girlday start in Rotterdam

De landelijke kick-off van de dag vindt donderdag plaats in Rotterdam, te midden van Nederlandse dijkwerkers. Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat Michele Blom en Dijkgraaf Hetty Klavers openen het evenement, samen met meisjes uit het basisonderwijs en vmbo. Dit om te laten zien dat meisjes welkom zijn in de watersector.

Meer over bouwvrouwen

Meer over bouwvrouwen

Door het hele land gaan meisjes op Girlsday activiteiten doen. In Rotterdam gaan ze aan het werk als waterbeheerders en ontdekken ze de complexiteit van het waterbeheer, waterstanden en dijken. In Amsterdam maken ze biologisch afbreekbaar plastic en in Harderwijk leren ze alles over hijskranen.

Reageer op dit artikel