nieuws

Ingestorte muur Maastricht blijft brokkelen

bouwbreed 694

Ingestorte muur Maastricht blijft brokkelen
Toen de muur nog in de steigers stond.

Het gat in de stadsmuur in Maastricht is weer groter geworden. Woensdagavond brokkelden stukken muur rond het aanvankelijk 6 meter grote gat verder af, zei een woordvoerster van de gemeente Maastricht donderdag.

Twee weken geleden stortte de vijf eeuwen oude stadswal over een lengte van 6 meter in. Een woordvoerster van de gemeente zei donderdag dat met verdere afbrokkeling rekening was gehouden. “We zouden al enkele meters rond het gat wegkappen, dat is nu op een natuurlijke manier gebeurd”, zei ze.

Eerst drooglegging, dan stutten

De gemeente laat de muur aan weerszijden van het gat stutten, maar eerst moet een stuk vijver voor de stadswal worden drooggelegd. Daarna wordt er grind gestort om de ondergrond geschikt te maken om te kunnen stutten.

Op nominatie voor restauratie

De muur stond op de nominatie om gerestaureerd te worden. Het restauratiebedrijf van BAM, Schakel en Schrale, was er vorig jaar zomer al mee begonnen.  Tijdens de opbouw van de steigers werd echter een bolling geconstateerd. Dit kwam door een verkeerde afwatering en daarom moest dat eerst worden hersteld.

Toen de muur twee weken geleden instortte, was de gemeente nog volop bezig met de monitoring. OM te zien of de afwatering goed was hersteld. Dit zou nog tot einde van dit jaar duren.

Reageer op dit artikel