nieuws

Grote bouwers verplicht om rekeningen binnen 30 dagen te betalen

bouwbreed 2254

Grote bouwers verplicht om rekeningen binnen 30 dagen te betalen

Grote bouwers moeten rekeningen van mkb’ers sneller gaan betalen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wil de wettelijke betalingstermijn verlagen van zestig naar dertig dagen, het maximum dat nu al geldt voor de overheid.

De Tweede Kamer stelde de betalingstermijn voor bedrijven twee jaar geleden vast op zestig dagen. Grote bedrijven die daar niet aan voldoen kunnen een boete krijgen. Maar volgens brancheorganisatie MKB-Nederland moeten kleinere ondernemers de laatste jaren langer op hun geld wachten dan voordat die wet van kracht werd.

’90 dagen of meer is geen uitzondering’

In de bouw zijn betalingstermijnen van 90 dagen of meer geen uitzondering, stelde de AFNL vorig jaar. Uit onderzoek van de aannemersfederatie bleek toen dat de bouwsector weinig van de wet van maximaal 60 dagen merkt. Dit kan grote problemen opleveren voor kleine bedrijven. Niet voor niets staat de betalingstermijn hoog in de lijstjes van veel mkb-bouwers met onderwerpen die ze slapeloze nachten bezorgt.

In de zomer tegen het licht

De betalingstermijn van zestig dagen wordt deze zomer tegen het licht gehouden. Als ook daaruit blijkt dat de wet niet tot een verbetering maar juist tot een verslechtering heeft geleid, is het volgens Keijzer tijd om in te grijpen. ”Ik ben het met mkb-ondernemers eens als ze vinden dat ze sneller hun geld moeten krijgen voor geleverde producten en diensten”, aldus de staatssecretaris.

Reageer op dit artikel