nieuws

‘Dik Wessels liet zich voor karretje van banken spannen’

bouwbreed 3415

‘Dik Wessels liet zich voor karretje van banken spannen’

Dik Wessels werkte tijdens de crisisjaren met SNS Bank samen om probleemklanten onder druk te zetten. De Twentse bouwmagnaat drong bij vastgoedondernemer Roger Lips, die een schuld van 380 miljoen euro bij de bank had, aan om zijn bedrijf te ontmantelen.

Dat schrijft de Telegraaf op basis van geluidsopnamen die zijn gemaakt van gesprekken tussen Wessels en Lips. In ruil voor het opgeven van zijn autonomie mocht Lips een geheim spaarpotje met enkele miljoenen euro’s houden. Een vergelijkbare deal zou Wessels naar eigen zeggen met de later veroordeelde Jan van Vlijmen maken.

Roger Lips ging niet op het aanbod van de Twentse bouwmagnaat in. In 2013 ging Lips failliet. De geluidsopnamen zouden heimelijk in de zomer van 2011 gemaakt zijn, anderhalf jaar voor de nationalisatie van de SNS-Bank.

Wessels dreigde faillissement aan te vragen

Wessels dreigde volgens de Telegraaf in de gesprekken meermaals dat de bank het faillissement van Lips zou aanvragen indien hij weigerde mee te werken. “Als je te slim bent, ga je er aan.” Lips zou zelf hebben mogen aangeven hoeveel geld hij na de ontmanteling wilde overhouden.

Dik Wessels zei in het gesprek dat hij bij Jan van Vlijmen op dezelfde manier te werk is gegaan. “Jan van Vlijmen heeft eveneens voor deze oplossing gekozen. Daar was ik heel nauw bij betrokken. Hij heeft al z’n vermogen moeten inleveren, tot z’n laatste horloge aan toe. Toen hebben ze hem een bedrag toegezegd, in ruil voor z’n medewerking.”

Vier handen op één buik met Buck Groenhof

De Telegraaf schrijft niets over waarom Dik Wessels zich voor het karretje liet spannen van SNS Bank. Mogelijk dat een interview uit 2013 met de later veroordeelde Eurocommerce-topman Ger Visser met Vastgoedmarkt en Cobouw daar enig licht op werpt. Volgens hem waren SNS-topman Buck Groenhof en Dik Wessels “vier handen op één buik”. Groenhof zou Wessels de opdracht hebben gegeven de SNS-portefeuille te saneren. Visser suggereerde dat Wessels er “een pand” voor terugkreeg. Dik Wessels vroeg in 2012 het faillissement van Eurocommerce aan.

Gewiekste koopman Dik Wessels kon zijn VolkerWessels nooit loslaten

Gewiekste koopman Dik Wessels kon zijn VolkerWessels nooit loslaten

Reageer op dit artikel