nieuws

Brug van Nederland naar Engeland, 1 april-grap of echt waar?

bouwbreed 1973

Brug van Nederland naar Engeland, 1 april-grap of echt waar?

Een brug van Nederland naar Engeland, een bouwhelm met een ‘realtime’-camera erop en het personeelstekort dat opgelost wordt met een digitale kloon. Trap er niet in, want ook bedrijven in de bouw maken graag 1 april-grapjes.

Je wordt er vandaag mee doodgegooid. 3D-pizza’s op NS-stations, of een hyperloopsysteem waarmee bezoekers binnen een uur langs alle veertig attracties worden geschoten in een dierentuin. Allemaal grapjes van bedrijven om in het nieuws te komen.

200 kilometer lange brug naar Engeland

Ook bedrijven in de bouw maken gretig gebruik van de datum waarop traditioneel mensen ‘in de zeik’ worden genomen. Zo kwam Ingenieursbureau IV-groep vanochtend met het bericht dat het bedrijf werkt aan een conceptontwerp voor een 200 kilometer lange brug van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.

Nog voordat Cobouw de eerste vraag over het bericht stelt, geeft communicatiemedewerker Femke Valk al toe dat het om een grap gaat. “Je mag hier vragen over stellen hoor. Maar ik moet eerlijk toegeven, het is wél een grap”, zegt ze eerlijk.

‘Wel met serieuze ondertoon’

Wel een met een serieuze ondertoon, want volgens Valk is een brug technisch wel mogelijk. “Er bestaan natuurlijk al ideeën over een vliegveld op zee, of energie-eilanden. Als je dat zou combineren, met een brug, creëer je waarde. Vanuit deze eilanden bouw je verschillende bruggen, van 25 kilometer naar het Verenigd Koninkrijk. Het kan dus wel.”

Maar het zou ook klauwen met geld kosten, wel 100 miljard euro, en dus gaat zo’n brug er niet snel komen. “Als de overheid er serieus over zou nadenken, ja dan zouden wij hier graag onze ideeën over pitchen”, zegt Valk enthousiast.

‘Ja, het is een grap’

Het grapje van Trebbe, dat gaat over een bouwhelm met een camera erop waarmee bouwvakkers realtime stap voor stap in de gaten kunnen worden gehouden, heeft een wat minder serieuze ondertoon. “Ja, het is een grap”, geeft Sara Pouwels, woordvoerder van Trebbe, lachend toe. “Ik hoop dat de laatste alinea van het bericht dat duidelijk maakt. Daarin staat dat het een proef is van een jaar. Dus volgend jaar op 1 april is de proef klaar.”

Trebbe maakt elk jaar een 1 april-grap. “Waarom we dat doen? Omdat het de wereld net een beetje leuker maakt”, zegt ze met een glimlach.

‘Alleen als we echt iets leuks weten’

De grap van dit jaar kwam voort uit een bestaande situatie. Een bouwvakker had een paar maanden geleden écht een camera op zijn helm geplaatst. “Daardoor kwamen we op het idee. Want we maken alleen grappen als we echt iets leuks weten.”

Wel twijfelde Trebbe dit jaar of ze nou wel wéér een grapje in het nieuws moest brengen. Want eigenlijk waren de grappen van vorig jaar en het jaar daarvoor leuker, verklaart Pouwels. “Twee jaar geleden brachten we in het nieuws dat huizenkopers naast de woning, ook een huisdier erbij konden bestellen. Dat leverde echt vragen op als: is dat wel verantwoord?”

Dura Vermeer plaatst fitnesscentra op bouwplaatsen

Dura Vermeer heeft met haar 1 april- grap over bouwplaatsen die een eigen fitnessruimte krijgen, veel verwarring en twijfel gezaaid onder collega’s. Is het nou waar of niet? Vragen Dura Vermeer-medewerkers zich af. “Vooral omdat het filmpje zo echt lijkt”, verklaart woordvoerder Glenn Metselaar.

Ook dit bouwbedrijf heeft een jaarlijkse traditie in het maken van 1 april-grappen. Ooit verzon het bouwbedrijf een grap over een helikopter in huisstijlkleuren, en Job Dura die een tattoo liet zetten vanwege het 160-jarig bestaan.

Afsluitdijk wel waar

Het bericht dat Rijkswaterstaat op de ongelukkige datum van 1 april start met de werkzaamheden bij de Afsluitdijk en dat de fietsroute vanaf die dag voor drie jaar dichtgaat, is wél waar. Dit benadrukte Rijkswaterstaat al eerder.

Reageer op dit artikel