nieuws

Betonprintprof Theo Salet wordt decaan bij TU Eindhoven

bouwbreed 580

Betonprintprof Theo Salet wordt decaan bij TU Eindhoven
foto: Vincent Rede, TU/e

Theo Salet wordt decaan van de faculteit Bouwkunde in Eindhoven. De betonprint-specialist van de TU/e en partner bij Witteveen + Bos wil nieuwe onderzoeksgebieden gaan verkennen en het onderwijs vernieuwen.

Salet volgt Elphi Nelissen op die twee termijnen leiding gaf aan de bouwkundefaculteit.  Zij blijft actief op de universiteit en wordt hoogleraar building performance. De universiteit meldt trots dat Salet uit eigen Eindhovense gelederen afkomstig is. Hij studeerde af bij de factulteit bouwkunde in 1986 en promoveerde vervolgens op het het constructieve gedrag van schuimbeton in sandwichconstructies.  Na zijn promotie ging hij aan de slag bij SGS Intron in Sittard.  In 1998 stapte hij over naar Witteveen + Bos waar hij als projectleider, senior constructeur en contractmanager verantwoordelijk was voor het ontwerp en beheer van grote infrastructurele projecten en gebouwen.

Internationale aandacht voor betonprinten

Sinds 2012 is Salet deeltijdhoogleraar bij de afdeling Gebouwde Omgeving. Zijn vakgroep trok internationaal aandacht met de grote 3D printer die hij bouwde en de onderzoeken die daar omheen werden opgetuigd. De unieke printfaciliteit werd ook graag ingezet door aannemers en toeleveranciers om ervaring op te doen met de nieuwe technologie.  Zo liet BAM een fietsersbrug printen die het plaatste bij de reconstructie van de rondweg van Gemert. Dat was de eerste in zijn soort in de wereld en de officiele opening haalde wereldwijd de pers. Ook de lancering van het plan voor een klein woonwijkje van vijf 3D geprinte woningen, Milestone in Eindhoven, trok vanaf het begin veel aandacht.

 

Ingenieurs voorbereiden voor complexe opgave

Salet is vereerd met zijn benoeming tot decaan. “Onze gebouwde omgeving staat de komende decennia voor een grote opgave “, stelt hij. “De verstedelijking vraagt om meer en betaalbare en duurzame woningen en de huidige infrastructuur bereikt het einde van haar ontwerp-levensduur. Tel daarbij op de aanpassingen die onder meer nieuwe vormen van mobiliteit en de opmars van het Internet of Things vragen, van onze gebouwde omgeving. Dat maakt de opgave groot en complex.”

Salet ziet het als zijn missie om binnen de faculteit ingenieurs op te leiden die gesteld staan om te werken aan stad, gebouw of een civiel kunstwerk als een complex systeem. De komende tijd ziet hij voor zichzelf drie speerpunten: meer wetenschappelijk onderzoek, verkenning van nieuwe onderzoeksgebieden en vernieuwing van onderwijs. Zijn werkzaamheden bij Witteveen + Bos bouwt hij af.

Reageer op dit artikel