nieuws

Aannemer ingestorte geluidswal niet blij met aansprakelijkheidstelling: ‘Wij hebben niets fout gedaan’

bouwbreed 5186

Aannemer ingestorte geluidswal niet blij met aansprakelijkheidstelling: ‘Wij hebben niets fout gedaan’

Aannemer Bouwhuis is niet blij het het feit dat de gemeente het bedrijf aansprakelijk heeft gesteld voor de instorting van het geluidscherm eind december vorig jaar bij de Spier. Volgens het bedrijf komt het ongeluk niet door bouwfouten, maar door vandalisme. “Het scherm was gewoon goed.”

Kabaal. Flinke schade. Ophef. Het geluidsscherm op de snelweg bij de Spier zorgde vorig jaar december voor een flinke ravage toen deze plotseling instortte. Zelfs een bumper werd erdoor met veel geweld van een bestelbus gerukt.

Vandalisme de oorzaak

Lange tijd werd gedacht dat vandalisme de oorzaak was voor de instorting. Volgens onderzoek van de aannemer kwam de instorting doordat zogenaamde afstandhouders in het scherm doorgeknipt waren. Zowel de bouwer als de gemeente deden aangifte van vernieling. Maar de politie kon geen aanwijzingen vinden die naar de dader leidden.

De gemeente startte daarop zelf onderzoek naar de oorzaak en kwam tot een compleet andere conclusie. Volgens de opdrachtgever voldeed het geluidsscherm niet aan de vooraf gestelde eisen en kwam het niet overeen met het ontwerp. Daardoor kon het scherm de druk die erop uitgeoefend werd niet aan, is de uitleg van de gemeente.

Tot eind augustus de tijd

Daarom heeft de gemeente de aannemer nu aansprakelijk gesteld en tot eind augustus de tijd gegeven om het scherm te herbouwen. Dit moet dan wel, is de eis van de gemeente, op basis van nieuwe berekeningen en volgens de gestelde eisen.

‘De gemeente maakt dit nu discutabel’

Aannemer Bouwhuis wil met alle liefde het scherm herbouwen, maar is het niet eens met het feit dat de gemeente het bedrijf aansprakelijk heeft gesteld. “Het scherm is ingestort door vandalisme. Het scherm was gewoon goed”, reageert directeur Gert Bouwhuis. “De gemeente maakt dit nu discutabel. Wij zijn het daar niet mee eens.”

De bouwdirecteur is niet van plan naar de rechter te stappen, maar gaat opnieuw zelf onderzoek doen. “Als daaruit blijkt dat het wel onze fout is, doen we niet moeilijk en draaien we voor de kosten op. Maar als dat niet zo is, dan moet de gemeente het gewoon zelf ophoesten.”

‘Geen gang naar de rechter’

Volgens Bouwhuis zijn de gemeente en de aannemer nog steeds in ‘goed overleg’. Hij verwacht dus ook niet dat het bedrijf uiteindelijk wel een gang naar de rechter moet overwegen. “Als blijkt dat wij gelijk hebben, dan stap ik opnieuw naar de gemeente.”

Over hoeveel kosten het gaat, daar willen zowel de gemeente als de bouwer geen uitspraak over doen. Volgens gemeentewoordvoerder Miriam Fokkema-Ossel is dit ook nog niet duidelijk. “Dit hangt ervan af hoe de aannemer het geluidsscherm gaat herbouwen. Daarover zijn we nog in gesprek.”

‘Niet op een andere manier opbouwen’

Bouwhuis is naar eigen zeggen niet van plan het scherm op een andere manier op te bouwen. “Nee, we doen dit gewoon op dezelfde manier.”

Wel wil de aannemer zo snel mogelijk starten. De bouwdirecteur voldoet graag aan de eis van de gemeente dit binnen vier maanden klaar te hebben. “We hebben er geen belang bij hier langer over te doen. Ik wil er zo snel mogelijk klaar mee zijn. Daar gaan we dus ook ons best voor doen”, aldus Gert Bouwhuis.

Reageer op dit artikel