nieuws

‘Waarom moet de provincie zich bemoeien met tien woningen aan de rand van Waarland?’ Verslag van Cobouw Café Noord-Holland

bouwbreed 716

‘Waarom moet de provincie zich bemoeien met tien woningen aan de rand van Waarland?’ Verslag van Cobouw Café Noord-Holland
Cobouw Café Noord-Holland

Hoe moet de provincie Noord-Holland het woningtekort wegwerken? Lijsttrekkers en Statenleden van de VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA voor de Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland gingen dinsdagmiddag stevig met elkaar in debat. “D66 begint zich steeds meer te ontpoppen als de Godzilla voor de economie.”

Het botert niet tussen de provincie Noord-Holland en de gemeenten. “Waarom moet de provincie zich bemoeien met tien woningen aan de rand van Waarland?”, zei Jelle Beemsterboer (CDA), wethouder in Schagen over de regelzucht van de provincie. Andersom is de provincie ook niet gelukkig met de daadkracht van gemeenten. “Ik zou graag willen dat gemeenten de bevoegdheden die ze hebben gebruiken”, vond Lars Voskuil (PvdA). “De gemeenten moeten wél met hun plannen komen”, zei gedeputeerde Joke Geldhof.

Maar die plannen kunnen de goedkeuring van de provincie niet altijd wegdragen. Zo kon een plan van 18 gemeenten in de kop van Noord-Holland om 40.000 woningen extra te bouwen, om zodoende de regio Amsterdam te ontlasten, niet op goedkeuring rekenen van de provincie. CDA’er Dennis Heijnen zou de grenzen van de Metropoolregio Amsterdam het liefst “wegpoetsen” en meer woningbouw buiten de metropoolregio mogelijk maken. “Ik hoor expats vaak zeggen: wat is Alkmaar een mooie voorstad van Amsterdam.”

Het Cobouw Café-debat in de Lichtfabriek in Haarlem dat in het teken stond van de Provinciale statenverkiezingen vlamde soms hoog op. Zoals het politici in verkiezingstijd betaamt werden de tegenstellingen ruim opgezocht.

Woningen stapelen is problemen stapelen

Bouwen in het groen buiten de stad? Doen, vond Dennis Heijnen (CDA). “Zo behoudt je het groen in de stad.” Hoogbouw is sowieso niet wenselijk, vond Cees Loggen (VVD). “Woningen stapelen is problemen stapelen.” Zita Pels (GroenLinks) dacht dat met binnenstedelijk bouwen veel opgelost kan worden zodat de weilanden bespaard blijven. “Kijk maar naar Havenstad in Amsterdam.”

Loggen en Heijnen schamperden over de zonneweiden die GroenLinks voorstaan. Die zonnepanelen zie je en dat is geen fraai gezicht. Heijnen: “Bouw dan ook gelijk huizen onder de zonnepanelen,” Maar Pels verweerde zich door te zeggen dat ze de zonnepanelen het liefst op gebouwen ziet. Loggen van de VVD was er niet gerust op. “Alles is beschermd bij de GroenLinks, behalve de economie.” Ook de circulaire plannen van D66 voor Havenstad moesten het bij hem ontgelden. Onbetaalbaar. “D66 ontpopt zich steeds meer tot een Godzilla van de economie.” Amélie Strens (D66) vond dat Loggen eerst maar eens de onderzoeken moest lezen, voordat hij oordeelde.

“Woningen stapelen is problemen stapelen”, aldus Cees Loggen (VVD).

Sportvelden moet je niet willen weghalen

Beemsterboer wees erop dat in veel dorpen en steden niet of nauwelijks ruimte is om binnenstedelijk te bouwen. “We hebben geen leegstaande kantoorpanden zoals in Amsterdam. Moet je dan sportparken weghalen en daar woningen neerzetten? Dat moet je niet willen.”

Als je dorpen en steden verbiedt om aan de rand van het dorp te bestraf je ze onterecht. “Dan moet de volgende generatie in de stad verderop wonen.” Partijgenoot Heijnen vond dat ook geen goed idee.

Maar Pels denkt dat ontwikkelaars soms gedwongen moeten worden om binnenstedelijk te bouwen. Plannen zat, peilde ze bij wethouders van haar partij. Hun gemeenten hebben lades vol bouwplannen waar geen schot in zit.

“Het gaat om mensen niet om ontwikkelaars. We moeten niet ontwikkelaars laten doen wat ze denken te moeten doen. Nee, we moeten kijken wat de vraag is.”

VVD’er Loggen rook een kans. “En als die vraag nou bestaat uit woningen in het groen?”

Pels: “Dan zeggen we: we kunnen niet voor iedereen bouwen.” Loggen schudde zijn hoofd vol ongeloof.

Amélie Strens (D66, rechts) slaat de spijker op zijn kop tijdens Cobouw Café Noord-Holland.

‘We luisteren wel degelijk naar mensen’, aldus projectontwikkelaar

Projectontwikkelaar Anouk Reintjes van AM wilde het beeld wegnemen dat ontwikkelaars alleen maar op geld belust zijn. “We luisteren wel degelijk goed naar mensen.” Ook heeft AM volgens haar oog voor groen. Zo heeft de gebiedsontwikkelaar grond aan Staatsbosbeheer gegeven in ruil voor grond waar Staatsbosbeheer weinig mee kan.

Geldhof wilde in de Lichtfabriek vooral een optimistische boodschap verkondigen. “We bouwen tegen de klippen op.” Stilgestaan bij de oorzaak van het opgelopen woningtekort, het overdadige planoptimisme, werd er tijdens het debat niet. In Noord-Holland was het woningtekort in 2018 opgelopen naar 3,8 procent, waar een tekort van 1,5 à 2 procent als acceptabel wordt gezien.

“Bij een goed verhaal kan er altijd gebouwd worden”, suste Geldhof.

 

Reageer op dit artikel