nieuws

Top 50 bouwvrouwen 2019

bouwbreed 16990

Top 50 bouwvrouwen 2019

Vrouwen die net zijn gepromoveerd tot directeur, vrouwen die al jaren de leiding hebben. Vrouwen die op allerlei manieren bijdragen om de bouw nog een beetje mooier, beter en slimmer te maken. De nieuwe Top50 bouwvrouwen van Cobouw staat dit jaar opnieuw vol met échte topvrouwen.

Cobouw Vrouwenweek

Het aantal vrouwen dat in de bouw werkt, is nog steeds erg laag. Ze zijn er wél, maar ze zijn lastig te vinden. Cobouw besteedt daarom de hele week, in het kader van Internationale Vrouwendag, aandacht aan vrouwen in de bouw. Vandaag: Top 50 Bouwvrouwen. 

We weten het allemaal al jaren: het percentage (top) vrouwen in de bouw is relatief laag. Langzaamaan lijkt het percentage wel iets te groeien, maar echt hard gaat het niet. Toch zijn ze er wél. Vrouwen die de touwtjes in handen hebben en op allerlei manieren bijdragen aan de sector. Kijkt u maar naar deze lijst, en u ziet 50 hardwerkende topvrouwen met veel impact op de sector.

Dit is maar een gedeelte van de lijst, download de volledige Top 50.

Zie de verantwoording onderaan deze pagina.

Aukje Kuypers, 40
CEO Kuijpers Installaties 

Omzet: circa 230 mio euro
FTE: ruim 1250 medewerkers
Wapenfeiten: onder andere heeft Aukje Kuypers de 37ste Prix Veuve Clicquot, Business Woman of the Year Award ontvangen in maart vorig jaar. Daarnaast is ze Zakenvrouw van het jaar geworden en Frits Vrouw van 2018 geworden. Ook is ze genomineerd voor Helmonder van het Jaar. Daarnaast heeft ze diversiteit op de agenda gezet door verviervoudiging van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in haar bedrijf in te brengen. Ze heeft drie grote overnames gerealiseerd: Hultermans, Leviuz en ProjectServe, waardoor het bedrijfsonderdeel industrie flink is gegroeid. Ook een overname gedaan op het gebied van controlled environments: PHF Services uit Katwijk is erbij gekomen. Tot slot de eerste interactieve, energieopwekkende designgevel, gerealiseerd.


Marijke Nas, 45
directeur Klant en Markt en Vastgoedontwikkeling Dura Vermeer Midden West

Omzet: circa 200 miljoen euro
FTE: 25-30
Wapenfeiten: onder andere stond Nas aan de basis van de lancering van The Goodlife, een woonconcept waar ook de mens centraal staat. Oprichter/ bestuurder vrouwennetwerk EVA in 2016 en dit jaar het netwerk verder uitgebreid en nieuwe doelen opgesteld. Het klantproces gedigitaliseerd. Gewerkt aan de transformatie van het Oude Fluor Kantoor in Schalkwijk Midden.


Marieke Mentink, 33
directeur Klant en Markt Dura Vermeer Hengelo

Omzet: circa 200 miljoen euro
FTE: 25-30
Wapenfeiten: onder andere is Mentink verantwoordelijk voor de uitrol ‘blokje om met Dura Vermeer,’ een product waarmee in twintig dagen een bestaande woning wordt vervangen door een nieuwe energieneutrale woning. Oprichter/ bestuurder vrouwennetwerk EVA en dit jaar het netwerk verder uitgebreid en nieuwe doelen opgesteld. Gezorgd voor de tender- en contractvorming van het evenement- en de gebiedsontwikkeling van de Floriade Almere.


Jet de Boer-Lasseur, 43
directeur BAM Infra Rail

Omzet: circa 175 miljoen euro
FTE: 700 medewerkers
Wapenfeiten: onder andere heeft Lasseur een leertraject projectbeheersing op gedrags- en mentaliteitsaanpassing opgezet. Daarnaast maakt ze blogs. Ze wil ook een rolmodel zijn voor meer diversiteit en ze heeft programma opgezet om meer begrip en aandacht voor de werkvloer te creëren. Zo heeft ze het management gestimuleerd om met het buitenpersoneel mee te lopen. Tot slot heeft ze een nieuwe strategie geïmplementeerd.


Jolanda van Zanen, 47
directeur BAM Infra Energie en Water

Omzet: circa 175 miljoen euro
FTE: 600
Wapenfeiten: Van Zanen heeft bij BAM het werkveld Smart City opgepakt. Hiermee heeft ze de bebouwde omgeving en de infrastructuur bij elkaar gebracht en proposities uitgewerkt die BAM van uit haar rol als gebiedsontwikkelaar kan inzetten. Ten aanzien van de krapte op de technische arbeidsmarkt heeft ze een tiental statushouders opgeleid, met als doel deze groep een kans te geven en de vijver van potentiële technische instromers te vergroten.


Ronel Dielissen, 60
algemeen directeur Mebin

Omzet: circa 160 miljoen euro
FTE: 350
Wapenfeiten: onder andere is Dielissen initiatiefnemer van het Betonhuis en van brancheorganisatie Cement, Mortel en Prefab (sinds in januari 2018). Ook is ze ondertekenaar van het Betonakkoord en initiatiefnemer Certificaat Beton Bewust (alle Mebin-central hebben een gouden certificaat gekregen). Daarnaast heeft Dielissen 50 chauffeurs onder Mebin-cao geworven, en gezorgd dat senior technologen kennis overdragen aan 50 jonge medewerkers. Op innovatiegebied heeft ze zorggedragen voor een co-creatie Thermal Battery met Energy Nest en HeidelbergCement Duitsland.


Inge Schipper, 48
directeur Hurks bouw en vastgoedontwikkeling

Omzet: circa 150 mio euro
FTE: 270 medewerkers
Wapenfeiten: Schipper heeft het afgelopen jaar mooie projecten binnengehaald, zoals Holland Park in Diemen. Ze is het afgelopen jaar bezig geweest met de organisatie in te richten op het werken in projectteams, grote stappen gemaakt op BIM-terrein. De topvrouw is een van de grondleggers van een traineeship binnen Hurks en begeleidt afstudeerders van de HT en de TU/e. Ook is ze de initiatiefnemer van het Kenniscentrum van Hurks. Voor haar persoonlijke ontwikkeling volgde ze een opleiding bij de Stichting Bedrijfskunde.


Ellen Masselink, 53
directeur BAM Business Developers (business unit BAM Bouw en Vastgoed)

Omzet: circa 150 miljoen euro
FTE: onbekend
Wapenfeiten: Masselink werkt elke dag aan een ‘gezonde businesscase’. Dit kan ze niet omschrijven in een wapenfeit. Dit vraagt om een doordachte aanpak, om visie, durf enzovoorts. Consequent doorwerken ook als het – slechts- om kleine maar goed gekozen interventies gaat. Groots en meeslepend is dat niet. Fundamenteel is het wel, vindt ze. “Het gaat bovenal om een goede samenwerking. Dat lijkt een open deur maar elke dag blijkt weer hoe ingewikkeld dat eigenlijk is.”


Machteld Braunius, 57
directeur Vitaal Zorgvast BAM Bouw en Vastgoed

Omzet: circa 150 miljoen euro
FTE: 10
Wapenfeiten:

“Onderscheidend zorgvastgoed ontwikkelen en realiseren, daarvoor ben ik twaalf jaar geleden begonnen met Vitaal ZorgVast. Samen met mijn collega’s van Vitaal ZorgVast, AM, BAM en de klant pakken we ontwikkelingen integraal op. Inmiddels zijn we een Zorgboulevard, twee nieuwe ziekenhuizen, en een woon-zorgcomplex verder. Medio dit jaar leveren we ons eerste verpleeghuis nieuwe stijl op: een nieuwe woonwijk met daarin geïntegreerde zorgwoningen. Dit zijn projecten naar ons hart. Samen ontwikkelen voor de zorg van morgen.”


Marloes Kooijmans, 48
directeur Operations BAM Infra Energie & Water

Omzet: circa 140 miljoen euro
FTE: 450
Wapenfeiten: onder andere heeft Kooijmans acht statushouders begeleid in een baan en opleiding. Ook is ze bestuurslid Bouwend Nederland/ vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer. In het kader daarvan heeft ze een initiatief opgezet voor een young professional-programma. Sinds 1 januari 2019 is ze bestuursvoorzitter GOA geworden met het doel op de opleiding in de branche te ondersteunen.


Verantwoording

Deze vijftig vrouwen zijn nog lang niet alle topvrouwen die in de sector werken. Cobouw heeft dit jaar een overweldigend aantal aanmeldingen gehad en helaas konden we niet alle vrouwen meenemen.

Cobouw Vrouwenweek

Cobouw Vrouwenweek

Daarom heeft de redactie en de jury (Nina van Arum van netwerkorganisatie Topvrouwen Bouw & Infra), dit jaar besloten alleen voor vrouwen te kiezen in bouwfuncties. Vrouwen in financiële/ en of staffuncties hebben we daardoor geschrapt.

De lijst focust zich ook puur op vrouwen uit bouwbedrijven, restaurateurs, installateurs, ingenieurs- en adviesbureaus, ontwikkelaars en fabrikanten. Andere zijtakken van de bouw, zoals corporatiedirecteuren en hoogleraren, hebben we niet meegenomen.

De belangrijkste criteria waar we de lijst mee hebben opgesteld, zijn omzetverantwoordelijkheid en het aantal Fte’s. Dit zijn handvatten die goed meetbaar zijn. Dit jaar hebben we de belangrijkste wapenfeiten van vrouwen ook in de beoordeling meegenomen. Wat is de impact van deze vrouw op de bouw? Zien we ze op podia?

Wellicht mist u een aantal vrouwen in de lijst, die vorig jaar wel meededen. Zoals de nummer 1 en 2 van vorig jaar. Zij hebben aangegeven dit jaar niet meer mee te willen doen, omdat ze het vorig jaar lastig vonden om te verantwoorden dat ze zo hoog waren geëindigd. Dat vinden we natuurlijk jammer, maar we respecteren hun beslissing.

Verder zijn er nog een paar bedrijven die dit jaar niet mee wilden doen. Sommigen omdat ze gewoonweg geen vrouwen in topfuncties hebben, anderen omdat ze er geen tijd en ruimte voor konden vinden.

Nieuwsgierig naar de lijst van vorig jaar? Klik hier.

Reageer op dit artikel