nieuws

Strop voorkomen: Grindmolens Grensmaas draaien 3 jaar extra

bouwbreed Premium 1093

Strop voorkomen: Grindmolens Grensmaas draaien 3 jaar extra

De dreigende miljoenenstrop bij het project Grensmaas is van de baan. Rijkswaterstaat en de provincie Limburg zijn akkoord met drie jaar verlenging van de concessie. “Het was dumpen of vertragen.”

De overeenkomst met het Consortium Grensmaas voor het rivierproject Grensmaas wordt met drie jaar verlengd. De verlenging was nodig om de beoogde doelstelling met betrekking tot de grindwinning alsnog te halen. Zowel provincie als Rijkswaterstaat stemmen in met de verlenging, tot grote opluchting van het bouwconsortium.

Grind, zo voor het opscheppen

Langs de Maasoevers ligt net onder een grondlaag een grindpakket van 2 tot 20 meter. Zo voor het opscheppen. Gemiddeld brengt een ton grondstof tien euro op. De mijnconcessie geldt voor 54 miljoen ton, maar door de economische crisis is nog niet de helft gewonnen. En daar zat het probleem.

Project Grensmaas

  • Winning van 54 miljoen ton grind + 10 mln kuub zand in ruil voor HWB-projecten verruiming Maas en 1100 ha nieuwe natuur
  • Opdrachtgever: Consortium Grensmaas (Van den Biggelaar, Van Oord en Boskalis, Natuurmonumenten en 7 grindproducenten: Niba, Cementbouw, Sagrex, Pannerden, Van Nieuwpoort, Dyckerhoff Basal en Dekker)
  • Opdrachtnemer: Zelfde partijen
  • Contractvorm: zelfrealisatie
  • Contractwaarde: 700 miljoen euro
  • Begin uitvoering: 2008
  • Oplevering: 31 december 2024
  • Verlenging: 31 december 2027

De Grensmaas is een succesverhaal, maar wel met een gitzwart randje. Het project Grensmaas kent drie doelstellingen: bescherming tegen hoogwater, ontwikkeling van natuur en grindwinning. Het hele project wordt door de verkoop van het gewonnen grind gefinancierd en uitgevoerd door Consortium Grensmaas. De eerste twee doelen zijn netjes op tijd gehaald, behalve het derde doel van de verkoop van grind.

Dumpen of vertragen

Het was kiezen: de grind voor dumpprijzen verkopen of vertraging oplopen. “Dumpprijzen hebben we geweigerd, maar de productie loopt gigantisch achter op schema”, lichtte projectmanager François Verhoeven vorig najaar aan Cobouw toe.  Het consortium koos voor de laatste optie, maar dreigde alsnog in de knel te komen door de looptijd van de concessie. Zonder verlenging, dreigde een strop van vele tientallen miljoenen euro’s – tussen de 30 en 40 miljoen euro – voor de waterbouwers Van den Biggelaar, Boskalis en Van Oord en de 7 grindbedrijven binnen het Consortium.

Er waren de nodige bestuurlijke molens voor nodig, maar de kogel is door de kerk en de concessie is verlengd tot eind 2027.

Er ligt nog 1 miljoen kuub grind te wachten op de winningslocatie.

Reageer op dit artikel