nieuws

Maaiveld | Bij het eerste NK zonnepanelen plaatsen ging het net iets teveel om de snelste tijd

bouwbreed Premium 735

Maaiveld | Bij het eerste NK zonnepanelen plaatsen ging het net iets teveel om de snelste tijd

Met een collega van DNR Energy mocht Nick Rekoert het spits afbijten tijdens het eerste Nederlandse kampioenschap Panelen Plaatsen. Vier concurrenten gingen over hun scherpe tijd van 34 minuten heen. Terwijl het volgens Rekoert om zoveel meer gaat dan snelheid.

Sta je zomaar ineens binnen zonnepanelen te plaatsen.
“In een soort kas inderdaad, tijdens de beurs Solar Solutions. Toen de zon ging schijnen werd het heel warm en stonden we enorm te zweten.”

Maar verder was het natuurlijk een eitje zo’n wedstrijd, voor iemand die dag en nacht op daken vertoeft.
Dat gold voor de andere deelnemers aan het NK natuurlijk ook he.”

Er zijn vast veel cowboys op de markt in zo’n snel ontwikkelende branche.
“Dat is zeker waar, maar die deden niet mee hoor.”

Gaat het louter om snelheid bij het plaatsen van zonnepanelen?
“Natuurlijk niet. Het gaat vooral om kwaliteit, zorgvuldigheid, om veilig werken, en dat het installatietechnisch ook klopt hè.”

En had de jury van het Nederlands Kampioenschap daar voldoende oog voor?
“Het was aanvankelijk nog niet duidelijk hoe de jury alles precies tegen elkaar ging afwegen. Wij mochten met DNR-Energy als een van de eersten het dak op. Dat was achteraf misschien geen voordeel.”

De concurrenten konden alles afkijken.
“Daar hadden ze inderdaad wel voordeel bij. En ze hadden natuurlijk een tijd waar ze zich op konden richten. Dat is altijd prettig. Een schaatser start liefst ook niet in de eerste rit.”

Maar het ging dus niet alleen om tijd.
“Maar ja, als je een minuut straftijd krijgt omdat je geen rubbers om de haken aanbrengt, terwijl je dat in de praktijk twee minuten kost, loont het dus om die rubbers maar even te vergeten. Dat soort sluwe calculaties konden wij niet maken.”

Dus die 34 minuten voor het plaatsen, van zes panelen, optimizers inclusief bekabeling, hield niet lang  stand?
 “De winnaar Solar Noord zette uiteindelijk een tijd neer van zo’n 26 minuten. Wij zijn vijfde geworden. ”

Ik zou volgende keer bedanken voor de eer.
“Ik denk dat we toch weer meedoen. Het was toch hartstikke spannend en leuk om te doen. Het heeft ons veel publiciteit opgeleverd. Er stonden veel potentiële opdrachtgevers. En uiteindelijk wil je hem toch winnen he zo’n wedstrijd.”

Maar er kan wel wat beter
“Het zou mooi zijn als ook een keuringsinstantie meedoet bij de jurering. BDA en Rexel velden nu het oordeel, waardoor het installatie-technische deel naar mijn gevoel onderbelicht bleef.”

U kunt wel goed tegen uw verlies?
“De winnaar heeft echt goed werk afgeleverd. Geen kwaad woord daarover. Maar de reglementen kunnen nog wat scherper en duidelijker. Dat komt vast goed bij de volgende editie. Dit was de eerste keer he dat het NK werd georganiseerd.”

 

Reageer op dit artikel